Antena Căutare

Donald Trump se pregăteşte să impună sancţiuni economice Turciei din cauza incursiunii în Siria

Administraţia preşedintelui american Donald Trump se pregăteşte să impună sancţiuni economice Turciei, cel mai devreme în această săptămână, din cauza incursiunii acesteia în nordul Siriei, acestea fiind unul dintre puţinele instrumente de acţiune avute la dispoziţie de Statele Unite împotriva Turciei, care este aliat în cadrul NATO, transmite Reuters.

Administraţia preşedintelui american Donald Trump se pregăteşte să impună sancţiuni economice Turciei, cel mai devreme în această săptămână, din cauza incursiunii acesteia în nordul Siriei, acestea fiind unul dintre puţinele instrumente de acţiune avute la dispoziţie de Statele Unite împotriva Turciei, care este aliat în cadrul NATO, transmite Reuters.

Folosirea armatei americane pentru oprirea ofensivei turce împotriva luptătorilor kurzi care sunt aliaţi ai SUA nu a fost niciodată o opţiune, au declarat oficiali din domeniul apărării, iar Trump a cerut duminică Pentagonului să înceapă o retragere ”deliberată” a tuturor trupelor americane din nordul Siriei.

După ce secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a declarat vineri că Trump a autorizat noi sancţiuni ”foarte puternice” împotriva Turciei, administraţia a părut pregătită să înceapă să pună în practică ameninţarea lui Trump de a distruge economia turcă.

Duminică, Trump a spus că ascultă opinia Cngresului, unde republicanii şi democraţii fac presiuni mari pentru aplicarea de sancţiuni.

”Trezoreria este gata de acţiune, am putea adopta o legislaţie suplimentară. Există un consens lang în această privinţă. Turcia a cerut să nu se facă acest lucru. Rămâneţi la curent”, a scris Trump pe Twitter.

Un oficial american a declarat că sancţiunile ”sunt lucrate la toate nivelele guvernului”.

Trump încearcă să respingă criticile, venite şi din partea unora dintre cei mai puternici susţinători republicani ai săi, că i-a permis preşedintelui turc Tayyip Erdogan să atace kurzii atunci când a decis să retragă un număr mic de militari americani din regiunea de graniţă dintre Siria şi Turcia.

Ofensiva turcă are rolul să neutralizeze miliţiile kurde YPG, principala componentă a Forţelor Democrate Siriene (SDF), fiind considerate de Turcia o grupare teroristă aliată insurgenţilor kurzi din Turcia. SDF au fost însă un aliat major al Washingtonului în lupta cu gruparea Stat Islamic din Siria.

Decizia lui Trump, care îşi are originea în obiectivul vechi de a retrage Statele Unite din ”războaiele fără sfârşit”, a provocat îngrijorări bipartizane că va deschide calea revigorării Statului Islamic.

În timp ce sancţiunile par a fi cel mai puternic instrument de descurajare a Turciei, Statele Unite şi aliaţii lor europeni ar putea interzice şi vânzările de arme şi ar putea recurge la ameninţarea cu procese pentru crime de război.

Nu este clar în ce vor consta sancţiunile, dar Mnuchin a spus că sunt pregătite pentru a fi activate în orice moment.

Experţii sunt sceptici că orice penalizări din partea Statelor Unite l-ar putea face pe Erdogan să se răzgândească, acând în vedere convingerea sa veche că luptătorii kurzi din Siria pun în pericol suveranitatea naţională a Turciei. Erdogan consideră kurzii din Siria drept o ramură a Partidului Munctiroilor din Kurdistan (PKK).

“Este un eşec monumental al Statelor Unite”, a declarat Aaron Stein, director al programului pentru Orientul Mijlociu al institutului Foreign Policy Research Institute.

Stein a spus că guvernul sirian sau Rusia ar putea opri operaţiunea Turciei, nu sancţiunile americane.

Armata siriană va desfăşura forţe de-a lungul frontierei cu Turcia, într-un acord cu administraţia condusă de kurzi din nordul Siriei, pentru a ajuta la respingerea ofensivei turceşti, a anunţat duminică administraţia condusă de kurzi.

Sursa : news.ro

Opoziţia a câştigat alegerile pentru primăria din Budapesta, cea mai mare înfrângere politică a premierului Orban din ul... CNN şi WHCA cer preşedintelui Trump să denunţe un clip în care este prezentată violenţa împotriva presei...
Cupluri zodiacale care devin mai puternice peste ani. Dragostea lor durează o viață întreagă
În „baletul cosmic”, anumite perechi zodiacale se angajează într-un dans care se...
Horoscopul zilei de 5 iunie 2023. Berbecii sunt sfătuiți să renunțe la mediul online. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 5 iunie 2023 spune că Berbecii sunt sfătuiți să renunțe la mediul...
Parteneri
Cel mai bun smoothie antiinflamator. Nutriționiștii îl recomandă pentru micul dejun
Catine.ro
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x