Antena Căutare

Două fluvii sacre din India, înzestrate cu personalitate juridică. Sunt considerate "entităţi vii cu statut de persoană morală" şi vor "beneficia" de anumite drepturi

Gange şi Yamuna, două fluvii sacre din nordul Indiei, au fost înzestrate cu personalităţi juridice de instanţa din această ţară, cu scopul de a combate mai eficient poluarea acestor două cursuri de apă, informează AFP.com.

Gange şi Yamuna, două fluvii sacre din nordul Indiei, au fost înzestrate cu personalităţi juridice de instanţa din această ţară, cu scopul de a combate mai eficient poluarea acestor două cursuri de apă, informează AFP.com.

Verdictul a fost pronunţat la doar câteva zile după ce Noua Zeelandă a acordat statutul oficial de ”entitate vie” unui fluviu considerat sacru de populaţia maori. Decizia Parlamentului neozeelandez a fost considerată o premieră mondială în acest domeniu.

Curtea Superioară din statul indian Uttarakhand din nordul Indiei a decretat luni că Gangele şi Yamuna, în apele cărora hinduşii practică abluţii (ritualuri de purificare), vor fi considerate de acum înainte ”entităţi vii cu statut de persoană morală” şi vor beneficia de drepturile aferente.

”Situaţia necesită măsuri extraordinare pentur a proteja şi conserva aceste râuri”, a declarat justiţia indiană pentru a-şi justifica decizia.

În apele Gangelui, cel mai lung şi mai sacru fluviu al Indiei, pelerinii hinduşi practică ritualuri tradiţionale în fiecare zi sau aruncă în ele cenuşa rudelor incinerate. Apele acestui fluviu sunt grav poluate de deşeuri industriale şi de scurgerile provenind din sistemele de canalizare.

Recunoaşterea statutului juridic va permite cetăţenilor să se adreseze justiţiei în numele acestor fluvii sacre.

”Nu putem să sperăm decât că simbolistica acestei decizii se va concretiza şi pe teren”, a declarat pentru AFP Sanjay Upadhyay, un avocat din New Delhi, specializat în apărarea mediului înconjurător.

Stephen Hawking va călători în spațiu. VISUL astrofizicianului va deveni realitate... Londra a interzis laptopurile, tabletele şi telefoanele mari în bagajul de cală. Sunt vizați pasagerii din şase ţări mus...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x