Principala autoritate de reglementare care supraveghează Facebook în Europa, Comisia pentru Protecţia Datelor din Irlanda, a anunţat că a solicitat mai multe informaţii de la companie, despre natura şi amploarea breşei de securitate anunțată vineri de companie.
Autoritatea ar putea amenda Facebook cu până la 1,63 de miliarde de dolari pentru breşa de securitate a conturilor utilizatorilor anunţată vineri, în care hackerii au compromis conturile a peste 50 de milioane de utilizatori, dacă va constata că nu au fost respectate noile reglementări, mai stricte, referitoare la confidenţialitatea datelor, transmite MarketWatch.
Instituţia a anunţat că ”este îngrijorată de faptul că această breşă a fost descoperită marţi şi că afectează multe milioane de conturi, dar Facebook nu a fost capabilă să clarifice natura breşei şi riscul pentru utilizatori”.
Un purtător de cuvânt al companiei a declarat faptul că Facebook va răspunde întrebărilor autorităţii de reglementare irlandeze şi va informa instituţia în privinţa evoluţiilor viitoare.
Directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, a declarat vineri că reţeaua de socializare tratează cu mare seriozitate această problemă şi că încearcă încă să determine multe detalii legate de amploarea şi impactul incidentului.
Pentru Facebook, această breşă este o lovitură majoră dată eforturilor de a recâştiga încrederea pierdută în urmă unei serii de scandaluri legate de utilizarea în mod nepotrivit a datelor utilizatorilor de către terţi, în scopuri politice.
Acest caz va fi unul dintre principalele teste date modului în care autorităţile de reglementare vor aplica noua lege europează referitoare la securitatea datelor.
Potrivit acestei noi legi, companiile care nu iau măsuri suficiente de protejare a datelor utilizatorilor riscă o amendă maximă de 20 de milioane de euro sau de 4% din veniturile anuale totale din anul anterior, în funcţie de care este mai mare. Amenda maximă pentru Facebook ar putea fi de 1,63 de miliarde de dolari.
Legea mai prevede ca o companie să anunţe autorităţile de reglementare dacă au loc breşe de securitate, în termen de 72 de ore, în caz contrar riscând o amendă de 2% din veniturile totale.
UE evită să aplice amenda maximă, dacă o companie a cooperat cu autorităţile de reglementare. Autorităţile din Irlanda au spus că Facebook a comunicat cazul joi seară, ceea ce pare să se încadreze în termenul de 72 de ore, dar că notificarea nu a inclus detalii.
Victime în urma ciclonului Zorba care a spulberat Grecia. După dezastrul lăsat în urmă, a ajuns în Turcia... Bilanţul cutremurelor urmate de tsunami în Indonezia depăşeşte 1.200 de morţi...