Antena Căutare

FOTO! Afganistan: Fenomenul "bacha posh" le obliga pe fetite sa se poarte ca baietii

Fenomenul "bacha posh" este la ordinea zilei in Afganistan. De rusine ca nu au un mostenitor, familiile afgane aleg sa isi imbrace ultima fetita nascuta in baietel.

New York Times a realizat un amplu reportaj despre un fenomen raspandit in Afganistan, despre care insa nimeni nu vrea sa vorbeasca. Mirarea jurnalistilor americani a fost cu atat mai mare cu cat prima persoana, care a recunosc ca este adepta a traditiei bacha posh a fost o persoana publica, Azita Rafaat, una dintre cele 68 de femei din Parlamentul afgan.

Mehran Rafaat este o fetita vesela, de doar 6 ani, plina de viata, careia ii place sa fie in centrul atentiei. Azita isi iubeste toate cele trei fete la fel de mult. Dimineata insa, in timp ce surioarele ei mai mari se imbraca in hainele traditionale purtate de tinerele afgane, Mehran se imbraca in hainele purtate de baieti. Tunsa scurt, nimeni nu ar banui ca, de fapt, Mehran este o fetita. Rudele familiei Rafaat nu o numesc pe Mehran nici fetita, nici baietel, ii spun doar "bacha posh", care, in traducere din Dari, inseamna "imbracat ca un baiat".

Indiferent de etnie, patura sociala, educatie, razboaie, guverne sau zona geografica, fenomenul "basha posh" a reusit sa supravietuiasca timp de mai multe secole in Afganistan. Motivele sunt multiple: nevoi economice, presiune din partea societatii de a avea un mostenitor in familia, sau doar din superstitie. Un bacha posh are dreptul la educatie, la sansa de a lucra in afara casei si a de a-si escorta surioarele pe strada. Cat de mult va afecta psihic viata copilului aceasta schimbare nu pare sa intereseze pe nimeni.

Citeste continuarea pe Jurnalul National!

FOTO: nytimes.com

Tariq Aziz, mana dreapta a lui Saddam Hussein, va fi executat dupa retragerea americanilor din Irak... Val de atentate sangeroase in Afganistan...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x