Cel puţin 43 de persoane au murit şi aproape 600 au fost rănite în urma unui tsunami în Indonezia, potrivit unui nou bilanţ anunţat duminică de agenţia pentru gestionarea catastrofelor din această ţară, relatează AFP, dpa şi Reuters.
"În strâmtoarea Sunda, 40 de persoane au murit, 584 au fost rănite şi două persoane sunt date dispărute", a declarat Sutopo Purwo Nugroho, purtătorul de cuvânt al agenţiei. Alte trei persoane au murit în zona Serang, a adăugat el.
Se aşteaptă ca numărul victimelor să crească în continuare, întrucât autorităţile încă adună date privind zonele afectate de tsunami, a precizat sursa citată.
Alunecări de teren submarine provocate de erupţia vulcanului Anak Krakatau ar putea fi cauza acestui tsunami, a anunţat Agenţia de climatologie din Indonezia (BMGK).
Vulcanul este situat în strâmtoarea dintre insula Java şi Sumatra. BMGK susţine că erupţia vulcanului a avut în jurul orei locale 21.03 (14.03 GMT), iar tsunamiul a lovit la ora locală 21.27.
"În acelaşi timp mareea era înaltă din cauza fenomenului de lună plină, aşa că a fost o combinaţie a celor două fenomene naturale", a spus Nugroho.
El a precizat că victimele au fost înregistrate în provinciile Lampung din Sumatra şi Banten din Java. Unele dintre cele mai afectate zone sunt cele din Banten, unde există multe complexe hoteliere pe plajă foarte populare şi care probabil erau aglomerate în sezonul sărbătorilor.
Nugroho susţine că 430 de case, nouă hoteluri, zece vase şi zeci de maşini au fost avariate pe plajă Carita din provincia Banten.
Purtătorul de cuvânt a mai declarat pentru Metro TV că tsunamiurile declanşate de erupţii vulcanice sunt "rare" şi că tsunamiul din strâmtoarea Sunda nu a fost provocat de un cutremur.
Iniţial, autorităţile indoneziene au anunţat că valul nu era un tsunami ci o maree înaltă şi au cerut populaţiei să nu între în panică. "A fost o greşeală, ne pare rău", a scris mai târziu Sutopo Purwo Nugroho pe Twitter
Pe 28 septembrie, un cutremur de pământ cu magnitudinea 7,5 şi tsunamiul care a urmat au devastat oraşul Palu, situat pe coasta de vest a insulei Sulawesi, şi împrejurimile sale, provocând moartea a cel puţin 2.073 de persoane. Însă alte 5.000 de persoane sunt încă date dispărute, majoritatea îngropate sub dărâmăturile clădirilor distruse.
Momente de infern în “Țara lui Moș Crăciun”, după ce un hotel a fost cuprins de flăcări. Zeci de turiști erau cazați aco... Bilanțul devastatorului tsunami din Indonezia a crescut îngrijorător! Sute de persoane și-au găsit sfârșitul, fără nicio...