Antena Căutare

LiveVIDEO! Violentele continua in Egipt: Mubarak a anuntat ca daca demisioneaza arunca tara in haos

Ieri a fost cea mai sangeroasa zi in Egipt de cand au inceput manifestatiile impotriva presedintelui Hosni Mubarak. Cel putin sapte oameni au murit potrivit oficialiilor egipteni, si peste 600 au fost raniti in confruntarile dintre partizanii si adversarii presedintelui Hosni Mubarak. Surse medicale citate de agentia Reuters vorbesc chiar de peste 1500 de raniti. Sustinatorii lui Mubarak au deschis focul asupra manifstantilor. Potrivit AFP, ambasada SUA din Egipt i-a sfatuit pe cetatenii americani sa paraseasca teriroriul egiptean.

UPDATE 22.30: Presedintele egiptean, Hosni Mubarak, a acordat un interviu cunoscutei jurnaliste Christiane Amanpour de la ABC, in care spune ca ar demisiona imediat de la conducerea tarii, dar nu o poate face de teama ca tara va fi aruncata in haos.

In a zecea zi de proteste fara precedent din timpul presedintiei sale, Mubarak a spus ca "a obosit de a fi presedinte si ca ar renunta la putere acum, dar el nu poate face, de teama ca tara va fi aruncata in haos ", a spus Christiane Amanpour, imediat dupa intalnirea de 30 de minute avuta cu Mubarak la palatul prezidential din la Cairo.

UPDATE 21:50 Trimisii speciali ai Observatorului au fost retinuti de catre autoritatile din Egipt. Potrivit primelor informatii, corespondentul Carmen Avram a fost retinut de politie, timp in care operatorul de imagine Cristian Tamas trebuie sa aduca casetele cu inregistrarile facute pana acum, pentru a fi investigate.

UPDATE 19.05:
Vicepresedintele egiptean, Omar Suleiman, a sustinut o conferinta. El a afirmat ca revendicarile populare sunt "acceptabile", dar a acuzat forte din afara tarii ca incearca sa destabilizeze tara. "Am pierdut un miliard de dolari doar din turism. Continaurea starii de fapt reprezinta un dezastru", a anuntat Suleiman.

UPDATE 18.10:
Sustinatorii lui Mubarak alunga jurnalistii. BBC anunta ca un strain a fost omorat in bataie, fara a da alte detalii

UPDATE 17.30: Nou bilant al violentelor de astazi: 8 morti si 890 de raniti, in confruntarile din Piata Tahrir

UPDATE 17.05: Vicepresedintele egiptean Omar Suleiman a anuntat ca nici Mubarak si nici fiul sau nu se vor inscrie in cursa prezidentiala

UPDATE 16.45: Armata trage in aer pentru a preveni protestatarii sa avanseze, transmite Al Jazeera

UPDATE 16.10: Coalitia tinerilor militanti prodemocratie a respins joi oferta de dialog propusa de premierul egiptean si a cerut plecarea de la putere a presedintelui Hosni Mubarak

UPDATE 15:45: Pretul petrolului a crescut joi ca urmare a intetirii violentelor din Egipt si a temerilor ca instabilitatea sociala s-ar putea raspandi in regiune si ar putea duce la intreruperea exporturilor de petrol

UPDATE 15.10: Premierul egiptean a anuntat ca este pregatit sa discute cu protestatarii, potrivit AFP

UPDATE 15.00: Tancurile armatei i-au determinat pe manifestantii pro-Mubarak sa revina pe pozitiile initiale

UPDATE 14.30: Mai multi membri ai miscarii libaneze Hezbollah au evadat din inchisoare

UPDATE 13:20: Si egiptenii din Romania s-au adunat in fata Ambasadei de la Bucuresti sa-si arate solidaritatea cu conationalii lor. La mii de kilometri distanta de pamantul natal, oamenii au aceleasi cereri. Demisia presedintelui Hosni Mubarak si reforme democratice in Egipt.




UPDATE 12.50: Un jurnalist a fost spitalizat la Cairo, după ce a fost ranit in timpul protestelor.

UPDATE 12.35:
Coalitia nationala pentru schimbare a refuzat sa negocieze cu puterea inainte de plecarea presedintelui Hosni Mubarak, a declarat joi, pentru AFP, un purtator de cuvant.

UPDATE 12.15:
Sustinatorii lui Mubarak au rupt cordonul armatei care separa cele doua tabere din piata Tahrir.

UPDATE 11.15:
Vicepresedintele Omar Suleiman discuta, la aceasta ora, cu reprezentantii partidelor politice si ai fortelor de opozitie, in incercarea de a pune punct protestelor fara precedent care zguduie Egiptul de zece zile.

Luptele au inceput dupa ce sustinatorii presedintelui Hosni Mubarak au incercat sa alunge multimea adunata in piata pentru a-i cere demisia. Sustinatorii presedintelui si-au atacat adversarii calare pe cai si camile.

VEZI AICI IMAGINI LIVE DE LA PROTESTELE DIN EGIPT!




Manifestantii sustin ca agresorii erau, de fapt, politisti in civil. Autoritatile resping insa acuzatia. Militarii prezenti in piata au tras cateva focuri de avertisment, incercand sa desparta taberele rivale. Printre victimele ciocnirilor se numara si un soldat.



Jurnalisti agresati in timpul revoltelor

Mai multi ziaristi de la BBC, CNN, Al-Jazeera si alte institutii de presa au fost agresati, batuti sau chiar arestati. O echipa a televiziunii romane a fost, de asemenea, retinuta, cateva ore, de manifestantii furiosi.

Infruntarea a continuat mult dupa lasarea intunericului, in ciuda restrictiilor de circulatie. Cateva mii de opozanti ai lui Mubarak s-au baricadat in piata, in timp ce adversarii lor ii atacau cu bombe incendiare.

Opozitia i-a chemat pe egipteni la noi manifestatii de amploare, dupa marea rugaciune de vineri. Organizatorii spera sa-l oblige pe Ultimul Faraon, asa cum este numit Mubarak, sa renunte la putere acum, si nu in septembrie, asa cum a promis.

Oficiali americani: A venit timpul ca Mubarack sa demisioneze

Violentele de marti, de la Cairo au declansat un val de reactii in toata lumea. Politicienii, jurnalisti si reprezentanti ai societatii civile au condamnat violentele asupra manifestantilor.

Statele Unite si-au inasprit atitudinea fata de presedintele Hosni Mubarak. "A venit vremea ca Mubarak sa demisioneze", a declarat fostul candidat la presedintie John McCain, dupa o intrevedere cu presedintele Barack Obama.

Secretarul de stat Hillary Clinton a cerut o ancheta independenta asupra confruntarilor iar secretarul general al ONU a calificat drept "inacceptabila" atacarea manifestantilor pasnici. Organizatia Reporteri Fara Frontiere a condamnat, la randul sau, agresarea jurnalistilor straini, la Cairo.

MAE le recomanda romanilor sa nu calatoreasca in Egipt

Ministerul Afacerilor Externe le recomanda cetatenilor romani sa evite calatoriile in Egipt in aceasta perioada. Pana acum, ambasada Romaniei de la Cairo a primit aproximativ 350 de apeluri de la cetateni romani, in majoritate solicitari de informatii sau sprijin consular.

Nu s-au primit cereri de repatriere sau evacuare. Trei oameni au murit si aproape 650 au fost raniti in confruntarile de ieri din Egipt. Zeci de mii de oameni pro si anti-Mubarak s-au luptat ore in sir pe strazile capitalei Cairo.

VIDEO! Accident de tren in Cehia: 1 mort si 12 raniti... Jaf armat la biroul de corespondenta al Parlamentului European...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x