Căutare Live

Militari turci şi ruşi patrulează în nord-estul Siriei, în baza Acordului dela Soci

Militari turci şi ruşi au început vineri să patruleze împreună, în nord-estul Siriei, în urma unui acord care a pus capăt unei ofensive a Ankarei contra forţelor kurde siriene, a constatat un corespondet AFP.

Misiunile de patrulare au început la ora 9.00 GMT (12.00, ora României), într-un sat din regiunea Dirbassiyeh, a constatat corespondentul AFP aflat de partea turcă a frontierei, unde armata turcă a adus jurnalişti pentru a putea acoperi evenimentul.

Militarii, la bordul a aproximativ zece vehicule militare turce şi ruse s-au îndreptat către estul Dirbassiyeh, pentru a patrula într-o fâşie de teritoriu cu o lungime de câteva zeci de kilometri, potrivit unor surse militare turce.

În baza unui acord încheiat la 22 octombrie la Soci între preşedinţii turc Recep Tayyip Erdogan şi rus Vladimir Putin, miliţia kurdă siriană Unităţile Protecţiei Poporului (YPG) a avut ultimatum până marţi, la ora 15.00 GMT (18.00, ora României), să se retragă din poziţii de la frontiera cu Turcia.

Turkish, Russian forces commence joint patrols in northeastern Syria to ensure Turkey's borders are free from terrorists and to conduct mine clearances and reconnaissance

— TRT World Now (@TRTWorldNow)

”Primele patrule turco-ruse comune cu unităţi terestre şi aeriene sunt în curs în nord-estul Siriei, conform acordului de la Soci”, a confirmat Ministerul turc al Apărării într-un comunicat.

Turcia intenţionează să implementeze o ”zonă de securitate” cu o lăţime de 30 de kilometri de-a lungul frontierei sale cu Siria, pentru a o despărţi de YPG, pe care le cataloghează drept ”teroriste”, dar care sunt aliatele occidentalilor în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

CORFIRMAREA ARMATEI RUSE

La Moscova, armata rusă a confirmat, la rândul ei, lansarea acestor misiuni de patrulare.

”Din patrulă fac parte nouă vehicule ruse şi turce, iar securitatea coloanei este asigurată de un (vehicul militar blindat de tip) BTR-82 aparţinând armatei ruse. Itinerariul are peste 110 kilometri” lungime, a precizat armata rusă într-un comunicat.

Acordul cu Rusia şi alt acord, încheiat la 17 octombrie cu Statele Unite, au permis oprirea unei ofensive pe care Turcia a lansat-o la 9 octombrie împotriva forţelor kurde.

Ministrul rus al Aprării Serghei Şoigu a anunţat marţi că retragerea combatanţilor kurzi s-a încheiat.

Citește și
Cum mai arată Fernando de la Caransebeș, care cânta piesa „Castravetele”. A ales calea credinței și nu mai cântă manele
Cum mai arată Fernando de la Caransebeș, care cânta piesa „Castravetele”. A ales calea credinței și nu mai cântă manele
Cum mai arată Fernando de la Caransebeș, care cânta piesa „Castravetele”. A ales calea credinței și nu mai cântă manele
colaj de fotografii cu nicole cherry care a nascut
Nicole Cherry a născut! Prima imagine cu fetița înfășată. Ce mesaj a transmis proaspăta mămică de 22 de ani
Nicole Cherry a născut! Prima imagine cu fetița înfășată. Ce mesaj a transmis proaspăta mămică de 22 de ani
Colaj cu Nuțu Cămătaru și Claudia balint
Cine este soția lui Nuțu Cămătaru. Claudia Balint a devenit cunoscută când a apărut într-un videoclip de manele
Cine este soția lui Nuțu Cămătaru. Claudia Balint a devenit cunoscută când a apărut într-un videoclip de manele
Mai multe articole

Erdogan a declarat joi că Turcia ar putea verifica relaitatea acestei retrageri, după lansarea patrulelor comune cu ruşii.

În urma ultimei sale ofensive, Turcia - care controla deja porţiuni întregi din nordul Siriei în urma precedentelor două operaţiuni la vest de Eufrat - a putut să-şi extindă prezenţa la est de fluviu, prin implementarea unei ”zone de securitate” cu o lungime de 120 de kilometri şi o lăţime de 30 de kilometri, între localităţile siriene Tal Abyad şi Ras al-Ain, din care i-a dislocat pe combatanţii YPG în ultima ofensivă.

Prezenţa armatei regimului sirian al lui Bashar al-Assad - chemată în ajutor de YPG - în alte sectoare ale frontierei împiedică, însă, Ankara să extind această fâşie la o lungime de 450 de kilometri, aşa cum intenţiona.

Însă, potrivit acordului de la Soci, Moscova s-a angajat să facă YPG să plece din aceste sectoare, în coordonare cu armata siriană, să le respingă la 30 de kilometri de frontiera turcă şi să lanseze patrule comune cu armata turcă pe o lăţime de zece kilometri în teritoriul sirian.

Sursa : news.ro

VIDEO - Mireasă lovită cu bestialitate în ziua nunții de către soț! Femeia a căzut pe spate de la lovitura puternică... VIDEO - Privește și vei plânge! Mirele paralizat "s-a ridicat" în noaptea nunții și a dansat alături de aleasa...
Parteneri
De ce mint oamenii. 4 motive explicate de psihologi
Se spune că minciuna are picioare scurte, iar acest lucru nu poate fi departe de adevăr. Există nenumărate motive pentru care multe persoane aleg să omită adevărul. Experții au încercat să afle de ce mint oamenii și să claseze principalele motive astfel încât să ne fie mai ușor să ne dăm seama de intențiile persoanei cu care purtăm o discuție.
Catine.ro
Ultimele știri