In cursul unei vizite in cartierul Luvru, din centrul Parisului, Gueant a dat asigurari ca numarul infractiunilor "comise de cetateni romani a scazut in octombrie, pentru prima data in ultimii patru ani".
"Dar nu putem sa ne multumim cu acest lucru, este mai degraba o incurajare sa continuam sa luptam, folosind armele pe care le-am dezvoltat", a subliniat el, amintind de doua noi ordine anticersetorie date in 1 decembrie de prefectul politiei.
Aceste texte vizeaza zona Marilor Magazine din cartierul Caumartin-Haussman si a Luvrului.
Ele au fost adoptate la trei luni dupa cel vizand Champs-Elysee si cateva alte strazi din apropiere, in vigoare pana in vara lui 2012. "Dar trebuie sa actionam si pe plan judiciar, iar acesta este obiectivul prezentei politistilor romani care ni s-au alaturat", a explicat ministrul, care s-a intalnit luni cu cei 33 de politisti romani trimisi la Paris.
"Ei sunt mult mai capabili decat noi sa interogheze oamenii, sa ii intrebe de unde vin, sa stie exact cine sunt", considera ministrul francez. "Ne permit, ceea ce este esential, sa ajungem la retele. Pentru ca infractionalitatea romana la Paris este organizata de retele mafiote si de retele extrem de crude", a adaugat el.
Pe de alta parte, primarul Parisului, socialistul Bertrand Delanoe, s-a declarat socat de afirmatiile lui Gueant. El a criticat o "operatiune de comunicare care vizeaza sa stigmatizeze o categorie a populatiei".
"Sa vrei sa lupti impotriva saraciei prin amenda si reprimare este socant, in conditiile in care statul nu isi indeplineste obligatiile, nici in ceea ce priveste apararea minorilor izolati, nici in ceea ce priveste adaposturile de urgenta", subliniaza Delanoe intr-un comunicat.
Sursa: Jurnalul National
Foto: Intactimages / EPA