Antena Căutare

Presa engleza insista sa invinovateasca abatoarele din Romania, in scandalul carnii de cal

Daca tot suntem noi vinovati de toate, de ce n-am fi si de exportul de carne de cal?! Englezii insista sa arate Europei ca romanii sunt cei care au pus pe piata carne de cal in loc de vita. Mai multe publicatii importante de la Londra scriu care sunt abatoarele romanesti de unde se presupune ca a pornit lotul. Patronii romani se apara si arata negru pe alb ca toate exporturile de carne de cal au fost etichetate ca atare.

O fabrica romaneasca de procesare a carnii din Botosani le-a deschis larg portile reporterilor Observator! Pentru ca nu are nimic de ascuns, spune patronul.

“Am exportat atat carne de cal cat si carne de vita la mai multi clienti din Europa. Noi va putem asigura ca am respectat toate regulile de management al calitatii”, spune acesta.

Insa nu sunt singurii aratati cu degetul. Langa Fagaras, un alt procesator i-a primit inauntru fara rezerve pe reporterii Observator. I-a primit si pe britanici, la fel de deschis. Caci jurnalistii straini au venit buluc la noi in tara.

“Societatea noastra nu a vandut vita la export in cursul anului 2012, nu avea cum sa fie niciun fel de confuzie, nici un fel de greseala in etichetarea ei pentru ca nu am avut export decat de carne de cal”, spune patronul fabricii din Botosani.

Cu alte cuvinte, carnea ar fi fost etichetata corect. Lucru dovedit si de un document, obtinut de cotidianul britanic The Sun. Pachetele au plecat din fabrica cu etichete clare - carne de cal. Nu spre Franta, ci spre Olanda.

De aici, francezii au desenat un intreg traseu. Intermediari. Si-apoi firmele celebre - Spanghero, Tavola, Comigel. Doar ca reprezentantii Spaghero sustin ca firma nu are activitate de vanzare, cumparare sau procesare de produse din carne de cal. In final, produsele au fost impachetate sub sigla Findus. Iar lasagna si spaghetele bolognese si cu 100 la suta carne de cal au ajuns in magazine din 16 tari europene.

“Nu exista nicio dovada ca s-a incalcat vreo lege europeana de catre o companie romaneasca sau pe teritoriul Romaniei”, a declarat Ion Jinga, ambasadorul roman la Londra, pentru CNN.

Un parlamentar britanic sustine ca in abatoarele de la noi nu a fost gasita nicio neregula si ca totul a inceput de fapt in Irlanda, unde peste 70.000 de cai au fost dati disparuti. Cert e ca maine, la Bruxelles, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, se va intalni cu reprezentantii comisiei europene pentru a discuta despre acest scandal.

Papa isi va lua ramas bun de la credinciosi pe 27 februarie, in Piata Sfantul Petru ... Fenomen spectaculos: Venetia, acoperita de sloiuri de gheata...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x