Live acumObservator de weekend
Prime Time 20:00Film: Homefront: Orasul fara legi

Ieri a fost, astăzi nu-i! Una dintre statuile Parcului Național Rapa Nui, distrusă de o camionetă

O camionetă a lovit una dintre celebrele statui din Parcul Naţional Rapa Nui din Chile. Nu este clar dacă cel care conducea autoturismul a distrus statuia intenţionat sau din greşeală. Primarul, Pedro Edmuds, descrie daunele drept „incalculabile“ şi a solicitat să se limiteze utilizarea vehiculelor private pe insulă.

A intrat cu mașina într-o statuie de pe Insula Paștelui și a distrus-o

Primarul de pe Insula Paștelui a cerut instituirea de restricții pentru utilizarea autovehiculelor pe insulă, după ce un bărbat a intrat cu mașina în una dintre celebrele statui moai, distrugând-o.

Incidentul s-a petrecut pe 1 martie 2020, iar chilianul care a cauzat pagubele a fost arestat și pus sub acuzare pentru distrugerea unui monument național.

Impactul dintre vehicul și statuie a fost atât de violent, încât a distrus inclusiv piedestalul pe care se afla aceasta.

Acum, primarul insulei este hotărât să restricționeze folosirea mașinilor în zonă.

„Toată lumea a fost împotriva restricțiilor de circulație în zona siturilor sacre. Dar noi, cei din consiliul local, știm ce pericol pot reprezenta turiștii și localnicii pentru aceste locuri. Nu ne-au ascultat și s-a ajuns la asta”, s-a plâns primarul Edmunds Poa.

„Reiterăm importanţa de a avea grijă de moştenirea pe care o avem în parcul nostru“, scrie pe Facebook Ma’u Henua, o comunitate locală însărcinată să coadministreze Parcul Naţional Rapa Nui, adăugând şi că statuile nu sunt doar situri arheologice, ci şi „elemente sacre pentru o cultură vie şi fundamentală“.

Pe Insula Paștelui există aproape 1.000 de statui și sculpturi de piatră uriașe – cele mai mari dintre ele cântăresc 74 de tone și au 10 metri înălțime.

Arheologii spun că ele au fost create de indigenii Rapa Nui cândva între anii 1.400 și 1.650 și au fost poziționate pentru a forma un inel în jurul insulei.

Faimoase pentru ochii lor adânci și urechile lungi, statuile au o semnificație spirituală deosebită pentru populația Rapa Nui.

Recomandari