Antena Căutare

Oficiali europeni: Romania risca lansarea procedurii de infringement prin nemodificarea OUG 50

Oficialii Fondului Monetar si cei ai Comisiei Europene evita sa precizeze clar daca modificarea Ordonantei 50 referitoare la creditele populatiei reprezinta o conditie stricta pentru acordarea urmatoarei transe din imprumut. Intr-o conferinta de presa sustinuta luni la sediul BNR, sefii celor doua delegatii au vorbit despre asigurarea unui echilibru intre banci si consumatori. Istvan Szekely, directorul de tara pentru Romania in cadrul CE, a precizat, insa, ca nemodificarea acestei Ordonante poate prezenta riscul ca Romania sa intre in procedura de infringement.

Istvan Szekely sustine ca CE intelege nevoia de protectie in plus a consumatorilor, in special in domeniul financiar bancar, dar ca trebuie sa se asigure si ca sistemul bancar este solid, iar legislatia europeana este respectata.

Potrivit oficialului, autoritatile europene au trimis deja o scrisoare Guvernului Romaniei, pentru a semnala ca Ordonanta 50 nu este in conformitate cu reglementarile europene.

"Aceasta etapa este cea de preinfringement", a precizat Istvan Szekely. Acest lucru inseamna ca autoritatile comunitare au sesizat ca legislatia europeana nu a fost preluata in cea nationala.

Szekely a punctat totodata ca Banca Nationala a Romaniei ramane singurul factor decisiv pentru reglementarea activitatii unei banci, iar astfel de proceduri n-ar trebuie sa poata fi deschise de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

La randul sau, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, sustine ca OUG 50/2010 trebuie modificata pentru a asigura un echilibru intre banci si consumatori. Cu toate acestea, in conferinta de luni el a evitat sa precizeze clar daca aceasta este o conditionalitate stricta pentru eliberarea urmatoarei transe.

"Ne intereseaza ca populatia sa fie protejata dar vrem sa ne asiguram si ca nu existe ceva care sa pericliteze stabilitatea financiara. Sunt optimist ca vom gasi o solutie care respecta ambele obiective (...) Vrem sa ne asiguram ca am respectat acest echilibru pentru continuarea programului ", a spus Jeffrey Franks.

Saptamana trecuta, seful misiunii FMI declara ca aplicarea Ordonantei 50 intr-un mod corespunzator este o conditie pentru eliberarea urmatoarei transe de imprumut.

"'Trebuie sa avem o Ordonanta 50 satisfacatoare, altfel nu putem merge mai departe. Nu este numai opinia noastra, ci si a Comisiei Europene", a subliniat joi oficialul FMI, dupa o noua runda de discutii la Ministerul de Finante.

CITESTE si...

Antonescu: Guvernul nu ar trebui sa cedeze presiunilor FMI

FMI ne da pe mana bancilor

Fiica directorului MI6 a postat pe Facebook o imagine cu o arma a lui Saddam Hussein... Dilma Rousseff a devenit prima femeie presedinte in Brazilia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x