Deși în Marea Britanie să fii mamă surogat este legal, plata acestui lucru este în afara legii. Totuși, în Ucraina este legal să porți în pântece copilul altor părinți în schimbul unei sume de bani. Acest lucru se face prin prisma unei agenții la care a apelat un cuplu de britanci. Heather și Mark Easton își doreau foarte mult să aibă copii, însă în urma analizelor medicale au înețeles că nu pot face singuri acest lucru, așa că au apelat la o agenție din Ucraina, potrivit Daily Mail.
Heather, în vârstă de 32 de ani, și Mark, în vârstă de 39 de ani au plătit 80 de mii de lire sterline pentru a o avea pe micuța Sophie.
În același timp, în Ucraina, Vita Lysenko și Andrii locuiau în chirie, alături de fiul femeii dintr-o altă căsătorie și de băiețelul lor de 3 ani, dorindu-și să aibă propria casă. Totuși, cu veiturile lor limitate nu-și puteau îndeplini această dorință.
O femeie din Ucraina a decis să fie mamă surogat pentru bani, cu scopul de a-și cumpăra un apartament
„Andrii a venit acasă într-o zi și m-a întrebat "ce înseamnă mamă surogat?", a povestit Vita. „A spus că a văzut un anunț în autobuz, așa că am căutat pe Google. Andrii nu ar fi făcut niciodată banii de care aveam nevoie pentru a cumpăra un apartament atât de repede, așa că am decis să facem acest lucru”, a mai spus Vita.
Citește și: De ce Volodimir Zelenski poartă doar haine verzi de la începutul războiului. Ce semnificație are culoarea
Vita a contactat o agenție pentru mame surogat în 2018, iar 18 luni mai târziu, în ianuarie 2020, a născut gemeni pentru un cuplu chinez, pentru care a primit 14.000 de lire sterline.
Chiar dacă fusese o sarcină dificilă, un an mai târziu, ea s-a prezentat din nou la agenție pentru că nu-i ajungeau banii de apartament. Între timp, Heather s-a înscris la agenție și a plătit 38.000 de lire sterline din economiile lor. A ales-o pe Vita dintr-o listă de potențiale mame surogat după ce a citit că aceasta mai făcuse acest lucru și "știa în ce se bagă".
Apoi a început procesul. Celulele reproducătoare au fost trimise congelate din Marea Britanie în Ucraina, iar în uterul Vitei a fost implantat embrionul fertilizat.
În timp ce majoritatea agențiilor interzic comunicarea între mamele surogat și părinții biologici, Heather a început să îi trimită mesaje femeii din Ucraina încă de la început.
Această sarcină a fost diferită și pentru Vita. Mark și Heather verificau în permanență dacă era bine, iar ea îi informa cu fotografii și videoclipuri cu burtica ei în creștere. Cu două luni înainte de naștere, ea s-a mutat la Kiev.
Heather și Mark au zburat spre Ucraina cu o valiză plină de jucării pentru Nazar în decembrie 2021. Își petreceau serile mâncând prăjituri cu Vita și familia ei și o însoțeau la programările din spital.
Pe măsură ce Vita urma să nască, vestea unui război inițiat de Rusia era din ce în ce mai proeminentă. Vita a născut pe 27 ianuarie, iar părinții biologici au reușit să plece cu Sophie în Marea Britanie după 13 zile de la naștere, când au fost gata documentele necesare.
Războiul dintre Rusia și Ucraina a început în zorii zilei de 24 februarie, iar imagini tulburătoare au fost surprinse încă din primele ore ale războiului.
Cum a reacționat mama biologică când a aflat că a început războiul din Ucraina, iar mama surogat era în pericol
Vita își amintește acea zi. „Heather mi-a trimis un mesaj la ora 1 noaptea, spunându-mi: Vita, începe războiul. Voia să lăsăm totul baltă și să plecăm. I-am explicat că trebuie să ne mutăm măcar o parte din lucruri, dar ea a spus să le lăsăm. Era foarte speriată pentru noi", a povestit ucrineana.
„Vita vorbea despre sirene care se declanșau și despre buncăre. Mi-am imaginat cât de îngrozitor trebuie să fi fost - fiul ei are doar trei ani și ea tocmai suferise o cezariană”, a povestit Hearther. „Pur și simplu am implorat: "Vă rog să plecați. Îți promit, te voi aduce aici. Aveți încredere în mine". Și în cele din urmă a spus: "Bine, vom veni"'”, a mai spus femeia din Marea Britanie.
Vita și Andrii au cumpărat o mașină cu 4.000 de lire sterline, apoi au plecat cu fiul lor cel mic, pentru că fiul cel mare a vrut să rămână cu bunicii.
Cei doi ucraineni, alături de fiul lor cel mic și d ecâinele lor au început călătoria de 17 zile în Europa, petrecând prima noapte pe o saltea pe podeaua unei biserici din afara orașului Lviv. De acolo, au urmat zile de condus prin Polonia, Germania și Belgia, folosind Google Maps și stând la hotelurile pe care Heather le-a rezervat pentru ei pe drum. În Paris, soțul lui Hearther a venit cu avionul pentru a-i ajuta cu viza pe cei doi.
În Marea Britanie, Heather le-a găsit familiei un sponsor care le-a oferit un apartament în care să stea. Acum, cele două familii sunt aproape una de celaltă.
„Vita mi-a salvat viața oferindu-mi un copil și acum era rândul meu să o salvez pe ea”, a spus Heather. „Trebuia să-i scot de acolo”.
În cele din urmă, după o călătorie de 17 zile prin Europa cu mașina și cu feribotul, Vita, Andrii și Nazar, fiul lor, au ajuns în Marea Britanie pe 1 aprilie. În ciuda faptului că abia se cunosc unii pe alții și comunică pe Google Translate englezii și ucrainenii se comportă unii cu alții ca într-o familie.
Vezi mai multe ştiri externe în secţiunea de pe observatornews.ro
Volodimir Zelenski, despre cât va mai dura războiul din Ucraina: "Am mult mai multe informaţii decât unele instituţ...