Antena Căutare

Romania catre Franta: Lasati-ne sa intram in Schengen!

Bucurestiul a fost odata cunoscut ca "Parisul Estului", insa parizienii ar putea fi sfatuiti sa se tina departe de capitala Romaniei, cel putin pana cand ultima disputa dintre guvernele francez si roman dispare, se mentioneaza intr-un articol postat aseara pe blogul "Eastern Approaches" al publicatiei britanice The Economist.



Pe de alta parte, Romania nu a dorit sa provoace prea multa iritare. Bucurestiul stia ca avea nevoie de sprijinul francez pentru aderarea la spatiul Schengen, prevazuta pentru luna martie a acestui an. Din pacate pentru ea, este exact ceea ce pare ca a pierdut. Desi aparent a trecut cu bine de o evaluare tehnica facuta de catre oficialii Schengen vinerea trecuta, aderarea Romaniei (ca si cea a Bulgariei) este blocata de catre Franta, dar si de Germania, aparent pe motiv ca cele doua tari nu au reusit sa controleze crima organizata si coruptia.

In mod previzibil, romanii "au strigat fault". La inceputul acestei saptamani, ministrul de externe roman, Teodor Baconschi, a sugerat ca UE aplica "standarde duble" pentru Romania si Bulgaria si ca risca sa alimenteze euroscepticismul in randul cetatenilor acestor tari. Chiar daca termenul limita pentru luna martie pare o speranta pierduta, Baconschi spera inca la aderarea la Schengen in timpul presedintiei ungare a UE, care se incheie in luna iunie.

Vestea ca Franta si Germania intentioneaza sa amane aderarea Romaniei la Schengen a aparut pentru prima data chiar inainte de Craciun, insa felul in care a raspuns Romania nu a fost in favoarea sa, se arata pe blogul, citat. Initial, scrie sursa citata, Baconschi a amenintat cu impunerea de obligatii suplimentare Croatiei, tara candidata la UE cea mai apropiata de aderare. Ulterior, ministrul roman a declarat ca Romania ar putea denunta unilateral "Mecanismul de verificare si cooperare", un set de reguli privind combaterea coruptiei pe care Romania si Bulgaria l-au semnat atunci cand au aderat la UE. Separat, un grup de parlamentari romani a declarat ca va amana ratificarea unui protocol al Tratatului de la Lisabona, care prevede suplimentarea Parlamentului European cu un numar de 18 eurodeputati.

Atunci cand a devenit clar ca Romania nu era in pozitia de a pune in aplicare niciuna dintre aceste amenintari, Traian Basescu, presedintele Romaniei, a dat inapoi chiar daca nu in intregime intr-un mod gratios. Baconschi a spus ca a fost "o greseala" ca problema aderarii Schengen s-a transformat intr-un subiect de o asemenea amploare. Insa raul fusese deja facut.

Disputa privind aderarea la Schengen se va rezolva probabil intr-un final. O teama mai mare este ca disputa va alimenta temerile statelor mai sarace din UE de la marginile estice ale blocului comunitar cu privire la faptul ca li se face o nedreptate. O reducere planificata a bugetului UE va lovi tarile mai sarace care primesc o suma disproportionata din acesta. Totusi, acest aspect este in cel mai bun caz o preocupare minora pentru factorii de decizie de la Bruxelles absorbiti de criza actuala din zona euro. Cele doua Parisuri europene nu au fost niciodata mai departe unul de celalalt, conchide blogul.

Citeste si Jurnalul!

Foto: Intactimages

The Economist, despre conflictul Franta-Romania: "Cele doua Parisuri nu au fost niciodata mai indepartate"... Ziar sofiot: Amanarea aderarii la Schengen este o binecuvantare pentru Bulgaria...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x