- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Relu Codau traieste in Spania de 13 ani. Ca el, mai sunt cel putin zece mii de romani doar aici, in Alcala de Henares, orasel satelit al Madridului. In multe localitati din Spania, si-au mutat vietile, dupa '90, cam un milion de romani.
Relu si-a luat masina, dar si sotie din Spania. Pe amandoua, in vremurile in care romanii inca erau cautati pe piata spaniola. Acum, sunt goniti. In doar cativa ani, recesiunea a schimbat Spania. Somajul a atins cote uluitoare. Aproape 50% dintre tinerii spanioli nu mai au locuri de munca. Pentru straini, e aproape imposibil sa gaseasca de lucru.
Olivia este asistenta medicala si a abia fost concediata de la un centru medical privat. Cu doi copii acasa, femeia are nevoie disperata de un nou loc de munca.
"Sunt nevoita sa ma gandesc la o intoarcere acasa. Asta o repet si imi ramane toata viata: fie painea cat de rea, tot mai buna-i in tara ta", spune Olivia.
Ca Olivia, incep sa gandeasca tot mai multi romani. Cu atat mai mult, de anul trecut, Guvernul spaniol le-a limitat accesul la piata muncii. E nevoie de multe acte si de permise speciale pentru a lucra in Spania.
In acest moment, doar unul din cinci romani mai munceste legal in Spania, iar 60.000 de romani primesc ajutor social sau somaj. Altadata generos cu ei, acum statul spaniol nu-i mai poate sustine. Comunitatea romanilor este insa foarte mare. In ciuda declaratiilor oficialilor spanioli care neaga o politica de expulzare a romanilor, realitatea arata exact contrariul.
"La ora actuala, numai romanilor li s-a interzis sa munceasca liberi, bulgarilor nu, desi ambele tari au intrat in EU in 2007. Pentru ca romanii sunt foarte multi si au devenit o amenintare pentru societatea spaniola", a declarat Silvia Marcu, cercetator la Institutul de Cercetare a Stiintelor Umaniste din Madrid.
Deja apar semne de xenofobie. Tinte nu sunt doar adultii, ci si copiii lor.
"Se intampla uneori ca emigrantii sa fie tratati diferit, cu superioritate de catre spanioli si cred ca este o idee care vine din familie unde se discuta problemele economice si uneori sunt considerati vinovati pentru ceea ce este rau in Spania", completeaza Silvia Marcu.
E drept, nici romanii nu au adoptat cu totul Spania.
"Pot sa va spun clar ca nu exista integrare. Romanii traiesc incapsulati. Au gresit enorm. Nu s-au dispersat, nu s-au integrat. Creeaza evenimente, intalniri numai pentru ei. Oamenii parca ar fugi de societatea care i-a primit si nu este normal. De aici si reticenta la scoala, la medic sau la locul de munca."
La alegerile locale de anul trecut, romanii nu si-au exercitat dreptul la vot facut cadou de Guvernul spaniol. Doar 100.000 s-au inscris pe liste. Doua luni mai tarziu, Guvernul de la Madrid a decis sa schimbe conditiile de acordare a dreptului de munca si sedere pentru romani. Le-a limitat accesul la sanatate si educatie.
Guvernul de la Madrid a redus cheltuielile bugetare cu 27 de miliarde de euro si a marit TVA de la 18 la 21%. In sercorul public, veniturile vor fi inghetate anul viitor si nu se va mai acorda al 13-lea salariu.
Peste 5,5 milioane de spanioli au ramas fara loc de munca in urma crizei economice. Statisticile Ministerului Muncii de la Madrid spun ca doar unul din 5 romani mai lucreaza in acest moment legal.
Hugo Chavez: "Daca as fi american, as vota pentru Obama"... China: 36 de morti si zeci de disparuti, in urma naufragiului unui feribot...