Antena Căutare

Rusia a pornit alt razboi impotriva vinurilor moldovenesti

Departamentul rus pentru protectia consumatorului a avertizat conducerea Moldovei ca s-ar putea confrunta cu probleme, daca producatorii locali de vinuri nu vor inceta sa livreze in Rusia productie de proasta calitate, scrie Nezavisimaia Gazeta

Analistii din Chisinau au pus noile avertismente pe seama declaratiilor politice neprietenesti care au rasunat in ultimul timp in capitala Moldovei la adresa Moscovei. Rusia este cea mai importanta piata de desfacere pentru vinurile moldovenesti.

„Anuntul Departamentului rus pentru protectia consumatorului este, fara indoiala, politic", a estimat directorul Institutului pentru politici sociale de la Chisinau, Arcadie Barbarosie. "Coincidenta este atunci cand se intampla o singura data, dar o succesiune de coincidente nu este o intamplare", a explicat el.

Ca argument, el a amintit ca interdictia la livrarile de vinuri moldovenesti din 2006, a venit dupa ce presedintele de atunci al republicii, Vladimir Voronin, i-a invitat la Chisinau pe colegii lui din Georgia, Mihail Saakasvili, din Ucraina, Viktor Iuscenko si din Romania, Traian Basescu. Iar acestia au avut discursuri antirusesti. La acea data, bugetul tarii a suferit pierderi uriase, iar industria vinului nu si-a revenit dupa socul de atunci nici pana acum.

Importurile s-au reluat in 2007, dupa verificarea tuturor producatorilor moldoveni. In opinia lui Barbarosie, avertismentul Moscovei este privit ca un prim semnal lansat de Kremlin la adresa aliantei de guvernamant de la Chisinau. Problema nu consta exclusiv in apropiatele alegeri parlamentare.

„Cererea de retragere a trupelor rusesti din Transnistria a venit in momentul in care solutionarea confictului de pe Nistru a fost ridicata la rang de conditie majora pentru sustinerea de catre Germania a initiativei Rusiei de consolidare a securitatii europene. Si brus, interventia Chisinaului", a lamurit lucrurile Barbarosie.

Foto: businessmoments.wordpress.com

Christian Wulf, noul presedinte al Germaniei... Controverse la Tel Aviv: Intalnire secreta israeliano-turca...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x