Antena Căutare

Şaizeci de nord-coreeni salvaţi la Marea Japoniei, în urma unei coliziuni cu o navă de patrulare japoneză

Şaizeci de membri ai echipajului unui vapor nord-coreean au fost salvaţi luni, în urma unei coliziuni la Marea Japoniei între nava acestora şi o navă de patrulare aparţinând Agenţiei japoneze de Pescut, potrivit unui bilanţ citat de presa japoneză, relatează AFP.

Şaizeci de membri ai echipajului unui vapor nord-coreean au fost salvaţi luni, în urma unei coliziuni la Marea Japoniei între nava acestora şi o navă de patrulare aparţinând Agenţiei japoneze de Pescut, potrivit unui bilanţ citat de presa japoneză, relatează AFP.

Paza de Coastă niponă a anunţat anterior, citată de AFP, că vaportul nord-coreean, despre care se credea că era o ambarcaţiune de pescuit, s-a răsturnat după cozliune, iar aproximativ 20 de membri ai echipajului au căzut în mare.

Accidnetul, ale cărui circumstanţe rămân imprecise în acest stadiu, a avut loc la aproximativ 350 de kilometri nord-vest de Peninsula Noto, în partea central-vestică a Japoniei, adică în Zona Economică Exclusivă (ZEE) a arhipelagului nipon, care se întinde până la 200 de mile maritime (370 de kilometri) de la litoral.

Nava de patrulare Okuni s-a apropiat de un vapor nord-coreean pentru a-l obliga să se întoarcă din drum, a declarat pentru presă un reprezentant al Agenţiei de Pescuit, Satoshi Kuwahara.

Atunci când nave străine operează ilegal în ZEE japoneză, nave de supraveghere nipone trimit în general mesaje de avertisment, audio sau vizuale, şi pot încerca să le respingă cu bărci cu apă, a precizat Kuwahara.

Cei 60 de membri ai echipajului salvaţi au fost conduşi la alt vapor nord-coreean care se afla într-o zonă învecinată, potrivit postului public de televiziune NHK.

Accientul nu s-a soldat cu răniţi de partea japoneză, potrivit presei nipone.

”Vom continua să acţionăm în mod hotărât pentru a împiedica operaţiuni ilegale ale unor vapoare străine în ZEE a ţării noastre”, a reacţionat luni premierul japonez Shinzo Abe, care se exprima în Parlament.

Patrulele în aceste ape au fost consolidate în ultimii ani de Agenţia de Pescuit şi Paza de Coastă japoneze, în urma unei multiplicări a cazurilor de pescuit ilegal ale unor ambarcaţiuni nord-coreene.

Numeroşi pescari nord-coreeni se aventurează departe pe Marea Japoniei, pentru a îndeplini obiectivele cu privire la pescuit stabilite de regimul stalinist de la Phenian, potrivit unor experţi. Însă ambarcaţiunile lor sunt adesea fragile şi depăşite moral, se confruntă frecvent cu pene mecanice sau de carburant.

Anul trecut, 225 de astfel de ambarcaţiuni au eşuat pe coastele arhipelagului nipon - un record, potrivit Pazei de Coastă. Uneori membri ai echipajului sunt găsiţi morţi la bord, de unde şi numele de ”vapoare fantomă” pe care li le-au dat presa japoneză.

Sursa : news.ro

Justiţia americană autorizează acesul la declaraţiile de venit ale lui Donald Trump... Atenţionare de maximă importanță! Este Cod roșu! Regiunile în care românii se află în pericol...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x