Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30Film: Eroi de sacrificiu (SUA 2010)

Moment unic! Se va tăia o parte din Titanic și se va scoate la suprafață telegraful care a transmis ultimele semnale S.O.S pentru viață

Va fi vizitat Titanicul! Pe 15 aprilie 1912, ”Titanicul” ia cu el, în adâncuri, 1512 vieți, într-una dintre cele mai mari tragedii petrecute pe timp de pace. Justiţia americană şi-a dat acceptul în această săptămână pentru o expediţie ce vizează recuperarea telegrafului de pe Titanic şi a autorizat în acelaşi timp, pentru prima dată, decuparea epavei celebrului pachebot, informează AFP.

Moment unic! Se va tăia o parte din Titanic și se va scoate la suprafață telegraful care a transmis ultimele semnale S.O.S pentru viață

Un judecător federal din statul Virginia a acceptat o cerere a companiei R.M.S. Titanic, care speră să aducă la suprafaţă în vara acestui an staţia radio de la care au fost transmise semnalele S.O.S. de pe această navă.

Magistratul Rebecca Beach Smith a considerat că telegraful Marconi de la bordul Titanicului are "o mare valoare istorică, educativă, ştiinţifică şi culturală" şi că operaţiunea ar permite "întreţinerea amintirii" celor aproximativ 1.500 de persoane care au murit în naufragiul din 1912.

"Carpathia", nava "bănățeană” ce a salvat 706 suflete de pe ”Titanic”. ”Prinde 26 km/h? Să zburăm cu 32!”

Compania R.M.S. Titanic a realizat deja mai multe misiuni de recuperare după descoperirea epavei Titanicului în 1985, dar s-a mulţumit până acum cu colectarea unor obiecte de pe fundul oceanic, răspândite între cele două secţiuni ale epavei.

10 aprilie 1912 - Titanic a plecat în primul şi singurul voiaj! Imagini din interiorul vasului care nu s-au văzut în film, surprinse înainte de a se scufunda

În 2000, justiţia americană i-a interzis să taie epava pentru a recupera o colecţie de diamante. De această dată, judecătoarea americană a considerat că este posibilă o astfel de acţiune, "în regim minimal", pentru a tăia un culoar de trecere în corpul navei care să ducă până la aparatul căutat, potrivit Agerpres.Dar, potrivit cotidianului The New York Times, R.M.S. Titanic va încerca să evite această opţiune şi ar dori să ajungă la acel telegraf printr-o lucarnă.

Au îngropat o urnă...cu apă! Cea mai frumoasă tragică poveste de dragoste. ”Cum să mor fără tine? Plecăm dimpreună!”

Titanicul, un monument inviolabil, loc al înmormântării

Titanic, cel mai mare pachebot din lume, a părăsit portul Southampton din Anglia pe 10 aprilie 1912 cu ocazia călătoriei sale inaugurale, la finalul căreia trebuia să ajungă la New York. După ce s-a ciocnit de un aisberg, nava s-a scufundat în noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912. De atunci, epava Titanicului se află la o adâncime de 3.821 de metri în apele internaţionale ale Atlanticului de Nord.

Ghețarul ce a scufundat ”Titanicul”, ucigând 1.512 oameni, se îngrașă! ”E prima oară din 1980 până azi!”

Aducerea la suprafaţă a unor obiecte de pe epavă a generat mereu polemici aprinse. Anumite persoane, începând cu urmaşii victimelor, consideră epava Titanicului drept un monument inviolabil, un loc de înmormântare. Dar după descoperirea sa, epava este asaltată de turişti şi de căutători de comori.

Misterul a fost elucidat, după 20 de ani! De ce Jack din „Titanic” nu s-a salvat, urcându-se pe ușă lângă Rose! Sigur nu te gândeai la asta!

Statele Unite şi Marea Britanie au încheiat un tratat, intrat în vigoare în ianuarie, care le permite să acorde sau să retragă licenţe care autorizează pătrunderea în epavă, acţiune protejată şi de Convenţia UNESCO pentru protecţia patrimoniului cultural subacvatic.

Recomandari