Antena Căutare

Seducatoare si puternice: Vezi topul celor mai influente femei-manager din lume!

Uriasa companie americana Yahoo este condusa, cu mana de fier, de o doamna. Se numeste Carol Bartz, are 62 de ani, arata de 50 si lucreaza in aceasta industrie de 44 de ani.

In 2009, a fost numita presedinte si CEO la Yahoo! si, dupa o serie de schimbari drastice in ceea ce priveste reducerea personalului cu 5%, surse din mediile de afaceri spun ca mandatul lui Bartz nu va fi prelungit. S-a nascut in Winona, in Minnesota (SUA), si si-a pierdut mama la varsta de 8 ani. De atunci a fost crescuta la ferma bunicilor din Alma, in Wisconsin.

In toate etapele educatiei sale, a fost indragostita de matematica, dupa cum avea sa marturiseasca mai tarziu, iar in 1971 a obtinut licenta in computer science. Pentru a se sustine la facultate - a studiat la Universitatea William Woods din Fulton (Missouri) - a lucrat ca si chelnarita la un bar din oras.

La inceputul deceniului trecut, Bartz a obtinut trei doctorate - unul la Institutul de Tehnologie din New Jersey, unul la William Woods si celalalt la Institutul Politehnic din Worcester. In 1992, Bartz a declarat, luminata, ca a reusit sa invinga una dintre cele mai napastuite boli care ravasesc Planeta - cancerul. Este casatorita, are trei copii si timpul liber si-l petrece pe terenul de golf sau de tenis sau in curtea din spatele casei, printre flori.

Cand celebra companie Xerox a implinit frumoasa varsta de 100 de ani, in 2006, in fruntea ei se afla Anne Mu­lcahy. Trei ani mai tarziu, fraiele pu­terii au fost preluate de prima fe­meie de culoare care a ocupat vreoda­ta functia de presedinte si CEO la o com­panie aflata in topul Fortune 500, Ur­sula Burns, astazi in varsta de 52 de ani. Burns s-a angajat la Xerox in urma cu 30 de ani. A inceput de jos, ca stagiar, si, incet-incet, a urcat pe sca­ra ierarhica.

In 2009, a intrat in to­pul celor mai puternice 14 femei din lume, potrivit Forbes, iar una dintre cele mai rasunatoare reusite cu care se mandreste astazi consta in achi­zitionarea companiei Affiliated Com­puter Services. Burns s-a nascut intr-o familie de panamezi si a fost cres­cuta doar de mama, intr-un car­tier din New York. In 1980 a ab­solvit In­stitutul Politehnic din cadrul Uni­ver­sitatii New York, iar in '81 si-a luat masteratul in inginerie mecanica la Universitatea Columbia. Este ca­sa­torita cu un coleg de serviciu, cu care are o fiica, astazi in varsta de 19 ani.

Cinci ani consecutivi Indra No­oyi, presedinte si CEO al compa­niei Pepsi, s-a aflat in fruntea clasa­men­tului 50 cele mai influente femei de afaceri din lume, potrivit Forbes. S-a nascut in Chennai, India si are mai multe diplome acordate de uni­ver­sitati de prestigiu din intreaga lume.

Unul dintre fotoliile cele mai "caldute" de la IBM - acela de vicepresedinte senior - este ocupat de o femeie. Se numeste Virginia (Ginni) Rometty, totodata director executiv de vanzari, marketing si strategie. Are o licenta in stiinte informatice, obtinuta la Universitatea Northwes­tern, si este unul dintre liderii care iau mereu cuvantul la conferintele interne si externe ale "pionilor" din aceasta industrie. Intr-un interviu ea marturisea ca, pentru actualul post de la IBM, este 98% calma si 2% stresata.

Andrea Jung se afla in fruntea companiei Avon din 1999. La cei 52 de ani, Andrea detine functiile de presedinte si CEO la Avon Products si este considerata a 30-a cea mai influenta femeie din America, potri­vit revistei Ladies Home Journal. A absolvit Universitatea Princeton magna cum laude si vorbeste fluent dialectul mandarin.

Una dintre cel mai bine pozitio­nate companii de asigurari medicale din lume, WellPoint, este condusa de Angela Braly, o femeie in varsta de 50 de ani, cu o experienta in domeniu de peste 12 ani. Este presedinte si CEO la compania sus-amintita, are o diploma in drept si se afla in topul 25 al celor mai puternice femei din domeniul asigurarilor.

Pentru Patricia Woertz, prese­dinte si CEO la Archer Daniels Midland, o companie uriasa care se ocupa de agricultura, cariera a fost cuvantul de ordine al vietii sale. Astazi, la varsta de 57 de ani, Patricia se uita in urma cu mandrie, mai ales ca a condus cu mana de fier, din functia de vicepresedinte executiv, o corporatie extrem de puternica in domeniul energetic - Chevron. Intr-un interviu acordat revistei Fortune, ea a declarat ca si-a construit viata profesionala dupa un principiu de neclintit: ca outsider. A incercat sa fie cat mai detasata pentru a gandi cat mai limpede si a gasi cat mai usor solutii la diversele probleme cu care s-a confruntat.

O romanca de top

Irene Rosenfeld are 57 de ani si este presedinte si CEO la Kraft Foods din 2006. Bunicii din partea tatalui au fost evrei romani, iar cei din partea mamei - evrei germani. Irene are un doctorat in marketing si statistica, precum si un MBA si o licenta in psihologie la Universitatea Cornell. Prima sa slujba a fost in domeniul publicitatii, la o firma din New York, urmata de un post in departamentul de cercetare de marketing la General Foods.

In 2004 a fost numita presedinte si director executiv al unei divizii a companiei Pepsi, iar patru ani mai tarziu, Wall Street Journal o clasa pe locul al saselea in topul celor mai puternice 50 de femei din lume. Irene si-a mentinut pozitia in acest clasament pana anul trecut inclusiv, averea sa fiind estimata la 26 de milioane de dolari.

"Am fost mereu fascinata de felul in care gandesc oamenii. Pot petrece ore in sir pe aeroport privindu-i pe oameni, intrebandu-ma cine sunt si ce ii motiveaza", declara Irene anul trecut, intr-un interviu acordat Sunday Times.

Astazi este fericita, are doua fiice, locuieste la Chicago, conduce un Lexus albastru si prefera sa faca orice altceva in afara de shopping. Se trezeste in fiecare zi la ora 6:00, face gimnastica, apoi revista presei si nu iese niciodata din casa inainte sa isi verifice email-ul. La 7:30 ajunge la birou, unde se simte ca acasa, si, dupa propriile vorbe, fiecare zi este pentru ea o provocare.

O jurnalista, la masa elitelor

Una dintre cele mai cunoscute si mai puternice femei din intreaga lume, Oprah Winfrey, avea, in 2010, o avere estimata la 2,4 miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes. Si-a inceput cariera in mass-media la varsta de 19 ani, la un post de radio din Nashville.

Pana in '84, cand s-a mutat la Chicago, Oprah a ocupat postul de coprezentatoare de stiri la un canal tv din Baltimore si apoi la show-ul "People Are Talking". Intr-o singura luna, ea a reusit sa ridice, la un nivel urias, cota emisiunii de dimineata de la canalul tv WLS-TV. Doi ani mai tarziu, emisiunea a fost redenumita "Oprah Winfrey Show" si a inceput sa fie difuzata in toata tara, devenind cel mai vizionat show din istoria televiziunii.

In prezent, conduce propriul canal de televiziune - Oprah Winfrey Network - disponibil pentru 80 de milioane de abonati. Obisnuieste sa spuna cat de des are ocazia ca "cel mai mare secret in viata este ca nu exista nici un secret, oricare ar fi scopul tau, fii sigur ca esti dispus sa muncesti suficient".

Sursa: Jurnalul National

Foto: en.wikipedia.org

VIDEO! Un pensionar din Rusia, tinut in lanturi de propria fiica... Furtuna Emily face ravagii in Republica Dominicana: Sute de persoane, evacuate!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x