Guvernul francez plănuiește să reintroducă serviciul militar obligatoriu pentru toți tinerii de 16 ani. Ideea a apărut în timpul campaniei lui Emmanuel Macron.
Deşi Franţa a suspendat serviciul militar obligatoriu în urmă cu aproape 20 de ani, un grup de lucru creat de actualul președinte propune un serviciu naţional de o lună pentru toţi tinerii francezi începând de la 16 ani.
O parte din această perioadă obligatorie ar putea fi efectuată în condiţii de internat, potrivit săptămânalului citat, şi ar urma să fie consacrată activităţilor sportive, învăţării noţiunilor elementare de acordare a primului ajutor şi formării reflexelor în caz de situaţii de criză, precum şi transmiterii valorilor civice şi republicane, a subliniat generalul Daniel Menaouine, responsabil de acest raport.
În cursul lunii mai, dezbateri cu privire la acest subiect vor fi lansate de Palatul Elysee, menţionează JDD. Tot atunci şi preşedintele Emmanuel Macron urmează să se exprime cu privire la această temă. O consultare în rândul tinerilor francezi ar putea avea loc de asemenea.
O astfel de măsură a fost evaluată recent între 2,4 şi 3,1 miliarde de euro pentru statul francez, potrivit diferitelor scenarii.
Armata obligatorie în Franța, creată în 1798!
În februarie, preşedintele francez evocase instituirea unui serviciu militar obligatoriu cu durata între "trei şi şase luni", ceea ce ar putea fi un "adevărat element de transformare" pentru coeziunea naţională. Potrivit lui, costul nu ar fi "prohibitiv".
Creat în 1798, la mai puţin de zece ani de la Revoluţia franceză, serviciul militar în Franţa a fost multă vreme obligatoriu pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 25 de ani. Aceasta avea drept scop recrutarea de către stat a unei părţi din cetăţeni în scopuri militare. În funcţie de epocă, această convocare putea dura între mai mulţi ani şi câteva luni.
În 1997, fostul preşedinte Jacques Chirac a luat decizia de a profesionaliza armata şi de a suspenda această mobilizare obligatorie.
Emmanuel Macron, născut în decembrie 1977, este primul preşedinte francez, şi deci comandant suprem al armatei, care nu a efectuat serviciul militar.