Potrivit documentului intitulat „Sustragere de secrete economice in spatiul cibernetic de catre spioni straini", chinezii „sunt cei mai activi actori si cei mai constanti in sfera spionajului economic".
„Intreprineri private si specialisti in securitate au acuzat o explozie a intruziunilor provenind din China in retele informatice, dar fara a putea confirma cine poarta responsabilitatea", afirma textul. Incepand din 2009, „retelele informatice din administratiile publice, intreprinderi private, universitati sau alte institutii, toate proprietare a unui amplu volum de informatii economice sensibile, au cazut victime activitatilor de spionaj", releva contra-spionajul american, adaugand ca „o parte din aceste actiuni par sa vina din China".
Serviciile rusesti de spionaj cauta, la randul lor, sa obtina „informatii economice si tehnologii cu scopul sustinerii dezvoltarii Rusiei si a securitatii sale", continua raportul, care incalca, astfel, traditia de a evita acuzatii directe la adresa unor state straine. Directorul Oficiului national de constra-spionaj, Robert Bryant, a explicat ca, procedand ca atare, a dorit ca autoritatile americane sa reactioneze oferind „solutii".
„Folosindu-se de serviciile lor de spionaj si de intreprinderile lor, China si Rusia ataca domeniul nostru de cercetare si dezvoltarea noastra", a lansat Bryant in fata National Press Club din Washington. „Incercam sa demonstram unde este problema", a insistat el.
Autorii raportului cred ca Rusia si China „vor continua sa caute informatii economice si tehnologii americane specifice, in special in spatiul virtual". „Se poate spune cu certitudine ca ambele tari vor continua sa dezvolte resurse importante si o intreaga panoplie de tactici pentru a obtine informatii din surse americane, astfel incat sa ajunga la o paritate economica, strategica si militara cu SUA".
Sursa: Financiarul