Antena Căutare

SUA si China, la "cutite"! Obama: Ajunge! Nu va mai jucati cu economia lumii

La sfarsitul summit-ului de Cooperare Economica Asia-Pacific, presedintele SUA, Barack Obama, a solicitat sec Chinei sa nu se mai "joace" cu sistemul economic global prin politica comerciala si monetara practicata. Replica Beijingului nu a intaziat, autoritatile chineze declarand ca refuza sa se conformeze unor reguli economice internationale, la realizarea carora nu au participat, informeaza AFP.

Desi Statele Unite au inregistrat progrese importante in ceea ce priveste crearea unei zone comerciale libere in zona Pacificului la summit-ul de Cooperare Economica Asia-Pacific, la conferinta de presa de incheiere, presedintele Obama pur si simpla s-a rastit la adresa Chinei, spunand "Ajunge!", China trebuie sa inceteze "sa se joace" cu sistemul economic international (...). "China trebuie sa opereze dupa aceleasi reguli ca toti ceilalti. Nu vrem sa profite de Statele Unite", a spus Obama.

De asemenea, Barack Obama a solicitat Chinei sa permita aprecierea mai abrupta a yuanului, mentionand ca moneda chineza este mentinuta in mod artificial la niveluri scazute, afectand inclusiv companiile americane si locurile de munca din SUA

Autoritatile de la Beijing au raspuns insa imediat "atacului" lui Obama, subliniind ca refuza sa se conformeze unor reguli internationale la scrierea carora nu au participat.

"Mai intai trebuie sa stim despre ale cui reguli vorbim. Daca regulile sunt stabilite colectiv, prin consens la care isi aduce contributia si China, atunci China le va respecta. Daca regulile sunt decise de una, sau de doar cateva tari, China nu are oblicatia sa se conformeze", a declarat Pang Sen, director general adjunct la ministerul chinez de externe, informeaza Reuters.

Foto: Intactimages / EPA

NASA a creat materialul care absoarbe aproape toata lumina... VIDEO! Explozie devastatoare la un fast-food din China: 7 morti si 31 de raniti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x