Scrutinul a dus si la demisia premierului Jan Peter Balkenende, al carui partid Crestin-Democrat este marele invins al alegerilor, relateaza BBC. Pe liberali si laburisti ii distanteaza un singur mandat, in favoarea liberalilor. Programul cu care partidul condus de Mark Rutte si-a atras votantii include reducerea finantarii aparatului bugetar, un Guvern restrans, reducerea beneficiilor acordate imigrantilor.
Partidul Libertatii, condus de charismaticul si controversatul Geert Wilders (foto), a obtinut 24 de mandate, rezultat catalogat drept "uimitor" de liderul formatiunii extremiste. Printre propunerile partidului figureaza infiintarea unei "taxe pe val" ce-ar urma sa fie achitata de femeile musulmane care apar in public cu acest port, precum si interzicerea Coranului.
Numararea voturilor nu s-a incheiat, dar negocierile pentru formarea Guvernului au inceput deja. Desi a obtinut un rezultat istoric, partidul lui Wilders ar putea fi "sarit din schema" la formarea Executivului. Daca diferenta dintre liberali si laburisti se mentine, Mark Rutte ar putea deveni primul premier liberal de la primul Razboi Mondial incoace.
Sursa: jurnalul.ro