Antena Căutare

Summit-ul Asiei de Est: Intalnire intre Barack Obama si premierul Chinei, pe un fond tensionat

Presedintele american Barack Obama s-a intalnit sambata dimineata cu premierul chinez Wen Jiabao, in cadrul summit-ului Asiei de Est, organizat pe insula Bali, conform AFP.

Adjunctul ministrului chinez de Externe, Liu Zhenmin, a declarat ca statul chinez asteapta sa coopereze cu Statele Unite in regiunea Asiei.

"Statele Unite sunt un actor important in Asia dupa al II-lea Razboi Mondial. Asteptam sa cooperam cu Statele Unite in aceasta regiune", a declarat oficialul chinez, la finalul discutiilor.

Relatiile Washington - Beijing s-au deteriorat in ultima saptamana. China a primit cu foarte mare raceala angajamentul sporit al Statelor Unite in regiune dar si anuntul unei suplimentari a prezentei armate in Australia.

Jiabao a criticat dur acest angajament, pe care l-a calificat drept o „ingerinta" a Statelor Unite in diferendele teritoriale in care sunt implicate China si tarile vecine.

„Fortele exterioare nu ar trebui sa utilizeze nicio scuza, in scopul unor ingerinte" in conflict, declara Jiabao vineri. Acesta ii raspundea in mod direct presedintelui Obama, care subliniase anterior ca intentioneaza sa transforme summit-ul intr-un „spatiu privilegiat, in care sa putem sa cooperam intr-un larg evantai de probleme, ca securitatea maritima si neproliferarea nucleara".

Vietnam, Filipine si Taiwan isi disputa cu China suveranitatea asupra insulelor Spratleys din Marea Chinei de Sud, bogate in hidrocarburi, pe care Beijingul le considera ale sale.

Sursa: Antena3

Foto: Intactimages / EPA

Fiul lui Gaddafi, urmarit pentru genocid, a fost capturat in sudul Libiei... FOTO! Carambol cu 52 de masini in Germania: Doi morti si cel putin 35 de raniti!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x