Antena Căutare

Trump suspendă finanţarea către Organizaţia Mondială a Sănătăţii: A eşuat în misiunea sa de bază şi trebuie trasă la răspundere

Preşedintele american Donald Trump a declarat marţi că a dat instrucţiuni administraţiei sale să suspende finanţarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), pentru că agenţia a „eşuat în misiunea sa de bază” privind răspunsul la epidemia de Covid-19, relatează BBC.

Trump a acuzat organizaţia ONU că a gestionat greşit şi a muşamalizat răspândirea coronavirusului după ce acesta a fost depistat în China şi a spus că trebuie trasă la răspundere.

Preşedintele, criticat la rândul lui pentru felul în care a gestionat criza sanitară în SUA, a mai acuzat recent OMS că este părtinitoare cu China.

„Ordon administraţiei mele să oprească finanţarea în timp ce are loc o analiză pentru a stabili rolul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în grava gestionare proastă şi muşamalizarea răspândirii coronavirusului”, a spus Trump la o conferinţă de presă ce a avut loc la Casa Albă marţi seară. „OMS a eşuat în misiunea sa de bază şi trebuie trasă la răspundere”.

Secretarul general al ONU António Guterres a transmis ulterior că „nu este momentul” să fie reduse fondurile OMS.

SUA este cel mai important finanţator al OMS, oferind 400 de milioane de dolari pe an, puţin sub 15% din bugetul total al agenţiei.

Contribuţia Chinei în 2018-2019 a fost de aproximativ 76 de milioane de dolari şi aproximativ 10 milioane de dolari au reprezentat finanţări voluntare, potrivit site-ului OMS.

Organizaţia a lansat un apel în martie pentru 675 de milioane de dolari în sprijinul luptei împotriva pandemiei şi este aşteptat să relanseze un altul pentru 1 miliard de dolari.

Trump a mai declarat că se întreabă dacă generozitatea Americii a fost folosită în modul cel mai bun. Statele Unite sunt ţara cea mai afectată de Covid-19. Cu o populaţie de 310 milioane de locuitori, aici au fost raportate peste 608.000 de cazuri şi aproximativ 26.000 de decese.

Preşedintele Trump a acuzat OMS că a nu a evaluat corect epidemia când a apărut în Wuhan, la finalul anului trecut.

El a precizat că, dacă ar fi intervenit şi ar fi declarat criză sanitară mondială din timp, dacă ar fi trimis experţi medicali în China pentru a verifica obiectiv situaţia în teren şi dacă ar fi atras atenţia asupra lipsei de transparenţă demonstrate de China, „epidemia ar fi putut fi oprită la sursă, mii de vieţi ar fi fost salvate şi ar fi fost evitat prejudiciul economic mondial”.

În schimb, OMS „a crezut benevol asigurările date de China şi a apărat acţiunile Guvernului chinez”.

Reporterii de la Casa Albă i-au atras atenţia preşedintelui că el însuşi a lăudat răspunsul Chinei la epidemie şi că a minimalizat pericolul pe care îl reprezenta coronavirusul.

Trump a spus şi că planurile de redeschidere a ţării sunt „aproape de a fi finalizate”.

Luni, el a declarat că el, şi nu guvernatorii statelor, are autoritatea de a ridica starea de urgenţă şi izolarea şi de a reporni economia.

Însă marţi şi-a schimbat poziţia: „Guvernatorii sunt responsabili. Ei trebuie să acţioneze”.

„Guvernul federal îl va urmări îndeaproape. Îi vom trage la răspundere, dar vom colabora cu ei pentru a ne asigura că asta merge bine”, a adăugat preşedintele.

Experţii sunt de acord că guvernatorii sunt responsabili. Marţi, Andrew Cuomo, guvernatorul statului New York, cel mai afectat din SUA, l-a acuzat pe Trump că „vrea o luptă”.

„Nu avem un rege, avem un preşedinte”, a spus el.

Statul New York a înregistrat 190.000 de cazuri de infectare şi peste 10.000 de decese.

Sursa : news.ro

China dă undă verde primelor teste clinice pe oameni în vederea obţinerii unui vaccin experimental împotriva noului coro... Un bărbat în vârstă de 35 de ani, prima persoană din Australia încarcerată pentru că a încălcat regulile de carantină...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x