Antena Căutare

Un avocat al familiilor victimelor de la Smolensk afirma ca accidentul ar fi putut fi evitat

Unul dintre avocatii care reprezinta familiile victimelor de la Smolensk a afirmat ca prabusirea avionului ar fi putut fi evitata, iar una dintre posibilele cauze ale accidentului este marcarea necorespunzatoare cu balize radio a aerodrumului

Una dintre balizele de pe aerodromul Servernii, unde urma sa aterizeze avionul presedintelui polonez, era amplasata mai departe decat indica harta utilizata de echipajul aparatului Tu-154, a declarat el.

Un membru al echipajului unui avion Yak-40, care i-a transportat pe ziaristii polonezi cu numai o ora inaintea accidentului, sustine ca harta nu corespundea amplasamentului real al balizelor. "Daca declaratia este corecta, ar putea avea o importanta enorma in privinta deciziilor pe care le-au luat pilotii la aterizare", a afirmat avocatul Rafal Rogalski.

Pilotul Robert Zawada a declarat insa, pentru cotidianul Rzeczpospolita, ca amplasarea incorecta a unei balize radio nu ar fi afectat aterizarea. "O distanta de 650 de metri intre locul unde era marcata pe harta baliza si locul unde se afla aceasta in realitate nu ar fi influentat decizia de a ateriza. Chiar daca pilotii avionului Tu-154 nu ar fi identificat baliza, ar fi trebuit sa stie ca este situata la cateva sute de metri de ei. Oricum, nu ar fi trebuit sa coboare sub 100 de metri daca nu vedeau pista", a spus Zawada.

Presa poloneza a relatat, dupa producerea accidentului, ca este posibil ca una dintre balize sa fi functionat defectuos si sa fi transmis un semnal intermitent catre avion, dezorientandu-i pe membrii echipajului care pilotau in conditii de ceata densa.

Procuratura poloneza a primit mai mult de 1.300 de documente din partea anchetatorilor rusi, in cadrul anchetei comune asupra accidentului, iar guvernul polonez afirma ca partile au cooperat bine, relateaza Radio Polonia.

In aprilie, avionul presedintelui polonez Lech Kaczynski s-a prabusit in Rusia, in apropiere de Smolensk, intr-un accident soldat cu moartea tuturor celor 96 de persoane aflate la bord.


Fostul dictator panamez Manuel Noriega, condamnat la sapte ani de inchisoare pentru spalare de bani... 200 de ani de ocupatie ruseasca, manual in scolile din Georgia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x