- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
"Avem un anumit numar de intrebari legate de sosirea in Marea Neagra a crucisatorului US Navy Monterey echipat cu sisteme antiracheta Aegis pentru a participa la exercitiile americano-ucrainene Sea Breeze 2011", afirma ministerul rus al Afacerilor Externe intr-un comunicat.
"Partea rusa a subliniat in mai multe randuri ca nu va trece cu vederea aparitia de elemente de infrastructura strategica americana in proximitatea imediata a frontierelor sale si ca le considera drept o amenintare la securitatea sa", adauga diplomatia rusa.
Crucisatorul a acostat lunea trecuta in Portul Constanta, unde a ramas timp de patru zile, in cadrul unui parteneriat intre Fortele Navale Romane si Fortele Navale Americane. Crucisatorul este echipat cu sistemul de aparare aeriana AEGIS, dislocarea ei reprezentand prima faza a abordarii adaptative in etape a scutului antiracheta, un element important pentru Romania, care a acceptat sa gazduiasca interceptori in cadrul celei de-a doua faze a programului.
Sistemul Aegis imbarcat pe crucisatorul american este un radar care poate executa detectia, cautarea si urmarirea rachetelor. Rachetele cuplate la acest radar fac parte din arsenalul militar utilizat pentru scutul antiracheta.
Moscova se intreaba in special de ce este nevoie de acest crucisator in apropierea apelor teritoriale rusesti, in conditiile in care manevrele militare cu Ucraina privesc actele de piraterie.
Protestul MAE rus vine in contextul in care Moscova nu este de acord cu proiectul american de amplasare in Europa, inclusiv in Romania, a unui scut antiracheta. Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a criticat, in termeni duri, instalarea scutului american antiracheta in Romania, dupa ce la 3 mai CSAT a aprobat amplasarea acestui scut la Deveselu in judetul Olt.
Conform sefului statului rus, daca scutul va fi instalat in Romania, acest fapt ar putea determina "accelerarea dezvoltarii potentialului nuclear" al Moscovei, ceea ce "Moscova nu isi doreste".
"Ar fi cel mai rau dintre scenarii, un scenariu care ne-ar arunca in epoca razboiului rece", declara Medvedev la 23 mai. Pe 27 mai, cu ocazia Summitului G8, Medvedev s-a declararat nemultumit de modul in care decurg negocierile cu Statele Unite pe tema apararii antiracheta, afirmand ca ambele parti "pierd timp".
Medvedev a purtat convorbiri cu presedintele american, Barack Obama, si a confirmat ca termenul-limita pentru a ajunge la un acord pe tema scutului european antiracheta este 2020.
"Dupa 2020, daca nu ajungem la acord, va incepe o adevarata cursa a inarmarilor", si-a reluat Medvedev amenintarile. Un avertisment similar a fost lansat la adresa SUA si Romaniei de reprezentantul special al Rusiei la ONU, Dmitri Rogozin, insa acesta a fost minimalizat la Bucuresti. Presedintele Basescu a afirmat atunci ca declaratiile lui Rogozin nu au valoare, ci doar cele inaintate de Vladimir Putin sau Dmitri Medvedev.
"Domnul face parte din echipa de zgomote. Intotdeauna, daca ati observat, reactioneaza domnul acesta. Mai este cineva din Duma de Stat. Stiti cand sa facem o discutie serioasa? Cand va reactiona presedintele Medvedev sau premierul Putin sau ministrul de Externe, Lavrov", a declarat Basescu, subliniind ca discutiile sunt purtate la nivel de colaborare si ca nu exista motive de inflamare nici Moscova - Bucuresti, nici Moscova - Washington."
Sursa: Jurnalul National
Foto: strategypage.com
Marinari romani, disparuti in largul coastei de vest a Africii... Ministrul francez de Interne: Peste 80% din furturile din Paris, comise de minori romani...