Katherine Millbank, o englezoaică în vârstă de 55 de ani, și-a putut îmbrățișa din nou soțul, după ce a stat internată aproape trei luni în Spitalul Stoke Mandeville, infectată cu noul coronavirus.
Pe 26 martie, femeia a ajuns de urgență la spital, cu simptome grave caracterristice COVID-19. Medicii au decis să o pună în comă indusă, ca să o poată intuba și ventila mecanic.
Acum, femeia este convinsă că un medicament ieftin, dexametazona, pe care medicii i l-au aqdministrat ca o ultimă soluție, i-a salvat viața.
Pe 3 aprilie, medicii i-au cerut soțului ei să-și dea acordul pentru a o include într-un studiu clinic, ce testa efectele administrării de dexametazonă pacienților infectați cu noul coronavirus. A acceptat.
Câteva zile mai târziu, rezultatele spectaculoase au început să apară.
Ziua în care Katherine a ieșit de pe secția de Terapie Intensivă, a fost sărbătoare în spital.
Pas uriaș în cursa pentru un tratament împotriva COVID-19
Directorul OMS i-a felicitat pe cercetătorii care au reușit să demonstreze efectele benefice ale administrării dexametazonei pacienților cu forme grave de COVID-19.
Tratementul cu dexametazonă a redus mortalitatea pacienților ventilați mecanic cu o treime, iar în cazul celor care primeau oxigen, cu o cincime. Trebuie subliniat faptul că medicamentul a dat rezultate doar în cazul pacienților cu forme grave de COVID-19, nu și în celor cu forme ușoare.
„Acesta este singurul medicament care a arătat până acum reducerea riscurilor decesului şi le reduce semnificativ. Este vorba de un avans major”, a declarat Peter Horby, profesor de Boli infecţioase emergente şi Sănătate globală la Universitatea Oxford şi preşedintele Grupului guvernamental britanic de consultanţă privind riscurile virale respiratorii.