Suspectul, Grafton Thomas, în vârstă de 37 de ani, a compărut în faţa justiţiei duminică, într-o audiere preliminară.
Cinci capete de acuzare de ”tentativă de omor” şi ”spargere” au fost reţinute împotriva sa, a anunţat într-un comunicat poliţia locală, precizând că valoarea cauţiunii a fost stabilită la cinci milioane de dolari.
Grafton Thomas este acuzat de faptul că a pătruns sâmbătă seara (ora locală), în timpul sărbătorii evreieşti Hanuka, în casa rabinului din Monsey, un oraş situat la 50 de kilometri nord de New York, cu o armă albă asupra sa.
”Un cuţit mare, ca o macetă sau o sabie”, a declarat duminică în faţa presei Joseph Gluck, care se afla în casă la momentul agresiunii.
”A început să lovească oameni în dreapta şi-n stânga”, a povestit el, adăugând că a aruncat o masă joasă pentru a-l distrage şi a-l face să plece din casă.
Agresorul, care a încercat să pătrundă într-o sinagogă vecină, a fugit după atac, înainte să fie arestat de poliţie.
El a pledat nevinovat şi urmează să compară din nou în justiţie la 3 ianuarie.
Martorul Joseph Gluck a povestit că a notat numărul de înmatriculare şi l-a transmis poliţiei.
În total, cinci persoane au fost rănite. Ele au fost spitalizate, însă autorităţile nu au oferit detalii cu privire la starea sănătăţii acestora.
Yossi Gestetner, cofondatorul filialei locale a asociaţiei evreieşti ortodoxe OJPAC, a declarat pentru The New York Times (NYT) că una dintre victime este fiica rabinului.
”ACT TERORIST”
Guvernatorul statului New York Andrew Cuomo a catalogat duminică atacuul drept un ”act terorist”.
”Avem infracţiuni periculoase motivate de ură împotriva cărora luptăm, dar cred că ne aflăm acum dincolo de asta. Cred că este un act terorist. Cred că e terorism intern”, a declarat el la faţa locului.
Acest atac intervine într-un context de ascensiune a agresiunilor antisemite în Statele Unite.
Comitatul Rockland, în care se află Monsey, este comitatul cu cea mai mare populaţie evreaiscă în Statele Unite - 90.000 de persoane, reprezentând 31,4% dintre locuitori.
”Statul New York are zero toleranţă faţă de antisemitism, iar atacatorul va trebui să înfrunte legea în toată rigoarea ei”, a declarat guvernatorul Cuomo pe Twitter.
În urma atacului, primarul din New York Bill de Blasio a anunţat înfiinţarea unor comitete de cartier însărcinate să prevină infracţuni motivate de ură, în paralel cu o intesnficare a patrulelor Poliţieii din New York.
”Frica de un viitor act de teroare nu va deveni o nouă normalitate a vecinilor noştri evrei. La New York, diversitatea este forţa noastră, iar noi respectăm tradiţiile tuturor celor care consideră New Yorkul căminul lor”, a declarat primarul într-un comunicat.
Pe Twitter, preşedintele Donald Trump a îndemnat duminică la ”eradicarea” ”flagelului antisemtismului”.
”Atacul antisemit de la Monsey în a şaptea noapte de Hanuka este oribil. Ar trebui să ne unim toţi să luptăm, să sfidăm şi să eradicăm flagelul antisemitismului”, a scris pe twitter trump.
În Israel, preşedintele Reuven Rivlin s-a declarat ”şocat şi indignat”. Premierul în exerciţiu Benjamin Netanyahu a ”condamnat puternic recentele manifestări antisemite”.
”Antisemitismul şi ura nuu au ce căuta nicăieri în lume, iar noi ar trebui să continuăm să ne unim împotriva lor”, a scris pe Twitter premierul canadian Justin Trudeau.
Într-un raport publicat în aprilie, Anti-Defamation League (ADL), o organizaţie de luptă împotriva rasismului şi antisemitismului, a numărat 1.879 de incidente cu caracter antisemit în 2018 în Statele Unite, aproape de racordul de 1.986 din 2017 şi incluzând 39 de agresiuni fizice - dublu faţă de anul precedent.
”E PREA MULT”
La Monsey domnea o atmsoferă de reculegere după atac.
”Nu credeam că aşa ceva se poate întâmpla aici”, a declarat pentru AFP un vecin al rabinului, Joel Spitzer, care a adăugat că se teme de viitoare atacuri. ”Te gândeşti mereu. Şi dacă se întâmplă din nou?”.
La 10 decembrie, un atac armat într-un magazin cuşer din Jersey City, la periferia New Yorkului; s-a soldat cu patru morţi. Poliţia a catalogat acest atac drept un ”act de terorism intern alimentat de antisemitism şi de vederi împotriva forţelor de ordine”. Cei doi atacatori au fost ucişi prin împuşcare.
Joel Spitzer vrea acum să cumpere o armă pentru a se apăra. ”O dată e de ajuns, este prea mult”, a declarat el.
Cel mai sângeros atac vizând evrei în Statele Unite a fost comis în octombrie 2018, când şoferul unui camion, în vârstă de 45 de ani, a ucis prin împuşcare 11 persoane în Sinagoga "Tree of Life" din Pittsburgh, în Pennsylvania.
Sursa : news.ro
Gemeni care au participat la o emisiune de tip reality-show în Marea Britanie s-au sinucis... Zeci de mii de locuitori şi turişti evacuează sud-estul Australiei, afectat de incendii soldate cu cel puţin opt morţi...