Antena Căutare

UPDATE! Alerta nucleara la inca o centrala japoneza!

Guvernul japonez a avertizat duminica asupra riscurilor de producere a unei explozii la reactorul 3 al centralei nucleare de la Fukushima, similara celei de sambata, care a fost provocata de acumularea de hidrogen, relateaza agentia Kyodo.

UPDATE 17.10: Stare de urgenta nucleara decretata la a o a doua centrala nucleara, dupa cea de la Fukushima. Potrivit Agentiei Internationale de Energie Atomica (AIEA), s-au unregistrat radiatii peste nivelul de siguranta si la centrala nucleara Onagawa.

UPDATE 16.50: In urma topirii unui reactor al centralei Fukushima, 37 de persoane au fost iradiate si in cazul altor 160 exista suspiciuni

UPDATE 14.40: Premierul Japoniei, Naoto Kan, a declarat astazi ca statul nipon se confrunta cu cea mai grava criza dupa al II-lea Razboi Mondial, la doua zile dupa seism si tsunami

UPDATE 14.20: Premierul nipon a declarat ca, in ciuda eforturilor specialistilor, situatia de la Fukushima ramane grava

UPDATE 12.30: Guvernul japonez a anuntat ca miezul reactorului 3 de la centrala atomica de la Fukushima a inceput sa se topeasca. Peste 210.000 de persoane au fost evacuate pe o raza de 20 km in jurul centralei nucleare.19 persoane au fost iradiate si urmeaza sa intre la decontaminare. Potrivit AFP, este posibil ca la doua dintre reactoarele centralei nucleare Fukushima sa fi fost declansate reactii de fuziune.

UPDATE 10.35: Kyodo News: Miezul reactorului 3 se topeste. Peste 200.000 de oameni sunt evacuati din zona

Purtatorul de cuvant al Guvernului nipon, Yukio Edano, a adaugat insa ca invelisul reactorului 3 poate rezista in cazul unei explozii, chiar daca ar putea fi deformat.

El a precizat ca nu sunt necesare noi evacuari in apropierea centralei, iar o eventuala explozie nu va pune in pericol populatia din zona.

Autoritatile nipone au luat masuri pentru a preveni sau macar a reduce efectele dezastrului.

Armata americana a anuntat ca va furniza Japoniei agent de racire pentru reactoarele cu probleme. Analistii spun ca in cazul unei explozii nucleare - efectele ar fi mult mai dezastruoase decat cele produse de cutremur si tsunami la un loc.

Explozia produsa sambata la aceeasi centrala a determinat prabusirea cladirii care adapostea reactorul 1, insa Guvernul a dat asigurari ca invelisul acestuia nu a fost avariat.

Sistemele de racire ale centralei Fukushima 1 - aflata la 250 de kilometri nord de Tokyo - au fost avariate in urma cutremurului violent de vineri, determinand supraincalzirea a cel putin doua dintre reactoare. Autoritatile japoneze au evacuat populatia pe o raza de 20 de kilometri in jurul centralei si au recurs la masuri exceptionale pentru reducerea presiunii acumulate la reactoare.

Nivelul radiatiilor in zona centralei a depasit duminica limita maxima admisa, dupa ce operatorul centralei, compania TEPCO, a eliberat in atmosfera vapori cu elemente radioactive, pentru a reduce presiunea in interiorul reactoarelor.

Sursa: Antena3

UPDATE! Bilantul calamitatii din Japonia: Peste 10.000 de morti!... VIDEO! Japonia: Valul apocaliptic, surprins de un cameraman amator...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x