Antena Căutare

UPDATE! Calamitate in Japonia: sute de morti si mii de disparuti

Un cutremur cu magnitudinea de 8,8 a avut loc vineri in largul coastelor de nord-est ale Japoniei, informeaza CNN. Seismul a generat un tsunami de pana la zece metri inaltime, in nordul Japoniei. Mai multe cladiri s-au prabusit, in timp ce altele au fost evacuate. Deocamdata, nu se cunoaste numarul exact al victimelor.

UPDATE 21.25: Cel mai recent bilant al politiei nipone, transmis la 11 ore de la cutremur, anunta 351 de persoane decedate si 547 disparute, informeaza AFP.

UDATE 21.20: Un cutremur de 6,6 grade pe scara Richter s-a produs in urma cu scurt timp la Nagano.

UPDATE 20.04: Toate porturile japoneze au fost inchise vineri, iar operatiunile de descarcare au fost stopate, dupa ce statul asiatic a fost lovit de cel mai mare cutremur consemnat pana in prezent si de un tsunami de zece metri, transmite Reuters.

UPDATE 19.40: Autoritatile nipone sustin ca situatia de la centrala nucleara din Fukushima a fost stabilizata

UPDATE 19.20: Agentia de presa Kyodo: Bilantul cutremurului devastator va depasi 1.000 de morti

UPDATE 18.50: Agentia de presa Kyodo a relatat ca la acest moment 88.000 de persoane sunt date disparute in urma tsunami-ului care a lovit Japonia

UPDATE 18.00: Ceea ce se intampla in Japonia are legatura cu miscarile planetelor, sustin astrologii, iar in perioada urmatoare trebuie sa ne asteptam la transformari spectaculoase la nivel planetar

UPDATE 17.30: Alerta nucleara: 3.000 de persoane au fost evacuate. Autoritatile recomanda celor care traiesc pe o raza de 10 kilometri de centrala de la Fukushima sa ramana in case.

UPDATE 17.10:
Banca Japoniei s-a angajat sa asigure stabilitatea financiara, dupa cutremur.

UPDATE 17.00:
Guvernul local din teritoriul francez Noua Caledonie a anuntat vineri ca ordonat evacuarea populatiei din zona litoralului insulei Loyaute si de pe coasta Grande Terre, dupa o alerta de tsunami ca urmare a seismului din Japonia, informeaza AFP.

Inaltul Comisariat din Noua Caledonie, un teritoriu francez situat in Oceanul Pacific, a indemnat populatia sa evacuzeze locuintele si sa mearga in zone mai inalte din est si nord. Anterior, autoritatile anuntasera ca exista riscul unui tsunami de pana la un metru inaltime.

Ministrul francez pentru Teritoriile de peste mari, Marie-Luce Penchard, a declarat ca valul seismic este asteptat la ora 16.40 (ora Parisului, 17.40, ora Romaniei) in Noua Caledonie, teritoriu situat la 1.500 de kilometri de Australia.

UPDATE 16.45:
Tren de pasageri, disparut in urma tsunami-ului provocat de seismul din Japonia

UPDATE 16.30:
GSDF: 60.000 - 70.000 de persoane au fost evacuate din zona orasului Sendai. USGS: In ultimele ore, au fost inregistrate 67 de replici ale cutremurului.

UPDATE 15.55:
Peste 23.000 de oameni sunt blocati in aeroporturile japoneze si multi altii nu mai pot folosi trenurile pentru a parasi orasele, transmit agentiile de presa internationale.

UPDATE 15.40:
Aproximativ 300 de cadavre au fost descoperite in orasul Sendai, potrivit unui raport al politiei locale, citat de agentia de stiri nipona Jiji. Sendai este capitala prefecturii Miyagi, una dintre cele mai afectate zone de cutremurul urmat de tsunami, vineri dimineata, si are o populatie de aproximativ un milion de oameni.

UPDATE 15.30: Vezi o galerie foto impresionanta cu sinistrul din Japonia!

UPDATE 15.25:
Oficialii japonezi au anuntat ca numarul mortilor a ajuns la 90.

UPDATE 15.20: Stare de urgenta in Ecuador, in urma seismului din Japonia. Mii de oameni sunt evacuati din calea valului devastator.

UPDATE 15.15:
2.000 de oameni din apropierea centralei nucleare de la Fukushima, evacuati. Specialistii nu reusesc sa raceasca reactorul!

UPDATE 15.10: Dezastrul din Japonia cutremura actiunile marilor asiguratori europeni

UPDATE 15.05: Marile companii japoneze si-au intrerupt activitatea

UPDATE 14.55: Peste 700 de zboruri au fost anulate in Japonia. Peste 20.000 de pasageri, blocati in aeroporturi

UPDATE 14.50: Autoritatile nipone au cerut oficial ajutorul fortelor americane

UPDATE 14.35: Un vapor cu aproximativ 100 de persoane la bord a fost luat de tsunamiul generat de cutremur in largul coastelor de nord-est ale Japoniei, in prefectura Miyagi, relateaza AFP. Nava apartine unei companii de constructii navale din portul Ishinomaki.

UPDATE 14.05: Cutremur si in China - peste 25 de morti si 250 de raniti

UPDATE 14.00: Primele valuri tsunami au ajuns in America Latina

UPDATE 13.50: Google a creat un site pentru contactarea persoanelor dupa cutremurul din Japonia

UPDATE 13.45: Numarul mortilor a ajuns la 61. Peste 300 de case au fost rase de pe suprafata Pamantului de valul seismic

UPDATE 13.40: Ipoteza: Dezastrul din Japonia, determinat de activitatea lunii

UPDATE 13.00: Japonia a decretat Stare de Urgenta Nucleara. Masura a fost luata preventiv, deocamdata nefiind inregistrate scurgeri radioactive

UPDATE 12.50: Alerta de tsunami pe coastele americane si canadiene

UPDATE 12.40: Nou bilant tragic: 32 de morti, sute de raniti si disparuti. Replicile puternicului seism au ajuns la 29!

UPDATE 12.35: Un focar de incendiu a fost semnalat intr-o cladire care adaposteste o turbina de la centrala nucleara Onagawa, din prefectura Miyagi, a anuntat agentia de presa Kyodo

UPDATE 12.30: Numarul mortilor a ajuns la 29, potrivit autoritatilor japoneze, citate de BBC News

UPDATE 12.25: Vezi ce efecte ar putea avea seismul din Japonia asupra Romaniei!

UPDATE 12.05: Bilantul mortilor a ajuns la 26

UPDATE 11.55: Incendiu la o cladire apartinand centralei nucleare de la Fukushima

UPDATE 11.50: Autoritatile locale din statul american Hawaii, insulele Filipine si insulele Mariane au emis ordine de evacuare a zonelor de coasta.

VEZI lista celor mai puternice cutremure din istorie!



UPDATE 11.45:

UPDATE 11.25: Alerta de tsunami a fost extinsa pentru toate coastele Pacificului

UPDATE 11.20: Magnitudinea cutremurului din aceasta dimineata din Japonia a depasit Scara Richter

UPDATE 11.15: Marturie impresionanta a unei romance stabilita in Japonia

UPDATE 11.10: Autoritatile japoneze: Numarul mortilor a ajuns la 19

UPDATE 11.05: Peste 10 mii de persoane au fost evacuate in insulele Kurile din cauza pericolului de tsunami.

UPDATE 11.00:
Un prim bilant al catastrofei anunta 10 morti, sute de raniti si disparuti, precum si importante pagube materiale

UPDATE 10.50:
Centralele nucleare din Japonia au fost inchise. 20 replici ale cutremurului au fost inregistrate pana in acest moment, cea mai puternica fiind de 7,4 grade pe scara Richter

UPDATE 10.35: MAE: Nu sunt romani printre victimele seismului din Japonia

UPDATE 10.25: Alerta de tsunami a fost data atat pe coasta Americii Centrale si de Sud, cat si in Australia, Noua Zeelanda, Hawaii si Rusia

UPDATE 10.20: Fortele navale nipone, mobilizate in zona cutremurului

Cutremurul a fost resimtit si la Tokyo, timp de cel putin doua minute. Majoritatea locuitorilor au iesit pe strazi. Potrivit seismologilor americani, cutremurul s-a produs la 250 de kilometri de capitala, la o adancime de 20 de mile, informeaza BBC News, Seismul a avut loc la ora 14.46 (ora Japoniei).

Acoperisul unei cladiri din centrul Tokyo, unde 600 de studenti participau la o ceremonie de inmanare a diplomelor, s-a prabusit, Mai multe persoane au fost ranite, potrivit pompierilor si medicilor citati de AFP.

Tsunami distrugator in Japonia, Rusia si Filipine

Autoritatile japoneze au emis o alerta de tsunami de nivel maxim. Coasta japoneza ar putea fi lovita de un tsunami de mare amploare, a carui inaltime ar putea ajunge pana la sase metri. Alerta de tsunami vizeaza atat teritoriul Japoniei, dar si Rusia, Insulele Mariane si Filipine.

"Un cutremur de o asemenea magnitudine are potentialul sa genereze un tsunami distrugator care poate atinge coastele din apropierea epicentrului in cateva minute si coastele mai indepartate in cateva ore", au precizat expertii.

Seismologii au plasat in alerta si Insula Guam, Taiwanul, Filipine, Insulele Marshall, Indonezia, Papua Noua Guinee, Nauru, Micronezia si Hawaii.

VEZI IMAGINI DIN TIMPUL CUTREMURULUI


Potrivit imaginilor emise de televiziunile locale, coasta Japoniei a fost lovita de un tsunami de zece metri. Imaginile arata cum mai multe masini si case plutesc pur si simplu pe apele care au inundat un orasel de coasta.

Principalul aeroport din Tokyo a fost inchis de catre autoritati, in urma seismului. Cel putin sase incendii au fost semnalate la Tokyo, in urma cutremurului puternic, informeaza agentia de presa Jiji, citata de AFP.

In urma cu doua zile, Japonia a fost zguduita de un alt seism puternic, de 7,4.

Cel putin sase incendii au fost semnalate la Tokyo, in urma cutremurului puternic, informeaza agentia de presa Jiji, citata de AFP. Un incendiu de amploare s-a produs intr-o rafinarie din orasul Iichihara, din regiunea Tokyo.

Ce este un Tsunami

Tsunamiul sau valul mareic reprezinta o unda energetica de tip mecanic ce se propaga prin apa oceanelor, ca urmare a producerii unor eruptii subacvatice sau a unor cutremure submarine ori de coasta foarte puternice (7-9 grade pe scara Richter).

Valul tsunami (din limba japoneza: val de port) se propaga diferit fata de valul obisnuit. In larg, la ape adanci, valul mareic prezinta viteze foarte mari, de la 300 la 700 m/s, si se propaga in toata masa apei (pe toata adancimea oceanului), nu doar la suprafata ca valul obisnuit creat de vanturi.

Inaltimea lui variaza de la cateva zeci de centimetri pana la cativa metri. El se inalta spre coasta, capatand aspectul unui mal tesit, maturand in continuare fundul oceanului, pentru ca la mal sa se manifeste ca un zid de apa care navaleste pe uscat. Un tsunami poate provoca in cateva minute victime umane numeroase si pagube majore.

Foto: Hepta

Fortele navale nipone, mobilizate in zona cutremurului... Japonia a cerut ajutor international. Peste 50 de state trimit echipe de salvare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x