UPDATE 17.00: Niveluri ridicate de radiatii au fost inregistrate pe o raza de 30 de kilometri de la centrala nucelara de la Fukushima. Conducerea Comisiei pentru Controlul Activitatilor Nucleare a fost convocata la urmatoarea sedinta de Guvern, care ar putea avea loc duminica. CNCAN va prezenta o evaluare a situatiei din Japonia, urmand ca ministri sa ia o decizie in privinta cetatenilor romani care se afla in aceasta tara
UPDATE 15.30: CE atentioneaza Romania: Alimentele din Japonia pot fi contaminate radioactiv!
UPDATE 15.00: Operatiunile de racire a reactoarelor de la Fukushina decurg cu dificultate. Specialistii nu pot folosi tunurile de apa pentru racire din cauza radiatiilor
UPDATE 14.30: Celula de criza in Romania din cauza pericolului nuclear din Japonia
UPDATE 13.15: Un drum din Japonia, distrus de cutremur, reparat in doar 4 zile!
UPDATE 13.00: Ajutor pentru Japonia: BMW Group sustine victimele din Japonia cu 1 milion de euro
UPDATE 12.45: Pericol de iradiere pe o raza de 80 de kilometri in jurul centralei de la Fukushima!
UPDATE 12.10: Alerta in SUA: Frontul de aer radioactiv din Japonia ar putea ajunge in America
UPDATE 11.30: Circa zece mii de japonezi sunt supusi la teste pentru iradiere
UPDATE 11.00: Elicopterele armatei japoneze au inceput sa arunce peste reactorul 3 al centralei de la Fukushim, in incercarea specialistilor de a raci miezul
Toata atentia specialistilor se concentreaza acum asupra reactorului patru al centralei. "Credem ca incinta secundara de protectie a fost distrusa si ca in bazinul de combustibil folosit nu mai este apa deloc. Si, din acest motiv, nivelul radiatiilor este extrem de ridicat" considera unul dintre specialistii care se ocupa de acest caz.
Reactiile nucleare continua si in barele de uraniu uzate. In lipsa apei de racire, ele se pot incalzi pana la topire, ceea ce ar elibera emisii radioactive de aceeasi amploare ca la Cernobil, daca nu chiar si mai puternice. Japonezii incearca sa raceasca zona reactorului cu apa aruncata din elicopter, dar nivelul radioactivitatii era prea mare chiar si in aer.
A fost chemata in ajutor si politia, care va indrepta asupra reactorului puternicele tunuri cu apa folosite, de obicei, impotriva manifestatiilor violente. Armata americana colaboreaza si ea la operatiuni cu un avion-spion fara pilot, imun la radiatii. Dar oficialitatile nipone nu se bucura de prea multa incredere.
Guvernul nipon a evacuat populatia doar pe o raza de 20 de kilometri in jurul centralei. Specialistii americani sunt, insa, de parere ca zona evacuata trebuia sa fie mult mai mare. Vantul indreapta particulele radioactive spre Oceanul Pacific.
Inca un cutremur in Oceanul Pacific
Un cutremur cu magnitudinea 6.3 s-a produs cu putin timp in urma in Oceanul Pacific. Epicentrul s-a situat in largul marii, dar seismul nu a provocat un tsunami.
Localnicii contactati de Wall Street Journal spun ca au simtit cutremurul, dar nu s-au inregistrat pagube.
Vanuatu este situat pe asa-numita "centura de foc" a Pacificului iar cutremurele sunt foarte frecvente. Anul trecut, in apele arhipelagului s-au consemnat trei seisme de magnitudine 7.
Mai multe state isi avertizeaza cetatenii sa paraseasca Japonia
Pe fondul catastrofei de la centrala nucleara Fukushima Daiichi din nordul Japoniei, China este prima tara care a inceput sa-si evacueze cetatenii din Japonia, declarand ca "seriozitatea si incertitudinea" reactoarelor deteriorate i-a facut sa fie "foarte preocupati" de siguranta populatiei, potrivit Yahoo News.
Mai mult de 3.000 de chinezi au fost deja evacuati din nord-estul Japoniei, in special din zona afectata de cutremur.
Si Australia le-a recomandat cetatenilor sai din Japonia sa incerce sa plece din acele zone, avand in vedere regiunile afectate de cutremurul de vineri, cu o magnitudine de 8,9, potrivit Yahoo News.
Franta a cerut cetatenilor sai aflati in Tokio sau alte zone ale Japoniei, sa se intoarca in tara, daca nu au nici un motiv intemeiat care ii tine acolo.
Serbia si Croatia si-au sfatuit cetatenii sa plece din Japonia.
Ministerul de Externe al Marii Britanii recomanda populatiei sa evite pe cat posibil deplasarile in Japonia, adaugand ca oficialii monitorizeaza atent situatia referitoare la nivelul de radiatii.
OMS: Sanatatea romanilor nu este deocamdata pusa in pericol
Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca, desi momentan nivelul radiatiilor emise de reactoarele nucleare din Japonia nu prezinta un risc crescut pentru sanatate, situatia s-ar putea schimba daca vor avea loc si alte incidente la alte centrale
Specialistii OMS considera ca, momentan, pentru populatia Romaniei nu exista riscuri si este improbabil ca ele sa apara in urmatoarea perioada, datorita distantei mari fata de Japonia si a nivelului de radioactivitate care nu depaseste nivelurile de interventie stipulate in legislatie.
Expertii ISP mai precizeaza ca exista planuri de urgenta la nivel national si sunt stabilite proceduri de raspuns in caz de alerta radiologica.
Sursa: Antena3
Alerta in SUA: Frontul de aer radioactiv din Japonia ar putea ajunge in America... Romanii din Japonia, repatriati cu un avion special...