Documentele descriu politia egipteana drept o forta complet scapata de sub control.
"Politia foloseste metode brutale in principal impotriva infractorilor de drept comun, pentru a obtine marturisiri, dar si impotriva demonstrantilor, a unora dintre detinutii politici sau a trecatorilor ghinionisti. Un avocat pentru drepturile omului ne-a spus ca exista dovezi de tortura in Egipt inca din vremea faraonilor. ONG-urile apreciaza ca zilnic se inregistreaza sute de incidente numai in comisariatele din Cairo", se arata intr-una dintre notele diplomatice.
Documentul adauga ca multi egipteni din clasa de mijloc nu raporteaza furturile din apartamente, deoarece stiu ca politia i-ar tortura pe toti paznicii cladirii.
Un alt document, datat martie 2009, afirma ca bloggerii egipteni joaca un rol tot mai important in societate, dar remarca si ca, din cauza masurilor represive luate de regimul de la Cairo, acestia nu mai reprezinta "o miscare activista de coeziune".
In 2009, in Egipt erau activi circa 160.000 de bloggeri, majoritatea cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani.
Alte documente detaliaza relatiile dintre Statele Unite si Egipt, descriindu-l pe Hosni Mubarak drept dornic sa demonstreze ca Egiptul ramane "aliatul arab indispensabil" al Statelor Unite, fiind un "lider mandru al unei natiuni mandre".
"In timpul mandatului lui de 28 de ani, a supravietuit dupa cel putin trei tentative de asasinat, a mentinut pacea cu Israelul, a depasit doua razboaie in Irak si instabilitatea regionala de dupa 2003, probleme economice intermitente si o amenintare terorista care poate fi gestionata, dar care este cronica", se arata in nota americana.
Fratia Musulmana: Revoltele vor cuprinde tot Orientul Mijlociu. Arabii vor rasturna tiranii sustinuti de SUA... Egipt: Autoritatile suspenda transmisiunile Al-Jazeera...