”Granny” (”Bunicuța”), o orcă de 105 ani, considerată a fi cea mai bătrână balenă din lume, a fost declarată moartă, după ce nu a mai fost văzută din 12 octombrie 2016. Cercetătorii au estimat că mamiferul s-a născut în 1911, cu un an înaintea scufundării ”Titanicului”. În mod normal, durata de viață a unui astfel de exemplar este de maximum 50 de ani. Cea mai bătrână balenă în captivitate este ”Lolita”, de jumătate de secol, chiriașă a Acvariului din Miami
Pentru că nu a mai fost văzută din 12 octombrie 2016, ”Granny” (”Bunicuța”), cea mai bătrână orcă din lume, a fost declarată, oficial, moartă la începutul acestui an. Cunoscută în lumea științifică drept ”J2”, balena ucigașă era născută - conform estimărilor - în 1911, cu un an înaintea scufundării ”Titanicului” și viețuia în Pacificul de Nordest, între Seattle și Vancouver.
”J1” fusese capturată în 1967, dar eliberată imediat. În 1971, o fotografie o arăta lână un mascul, botezat ”J1 Ruffles”, probabil copilul ei. Din 1987 a intrat sub observație permanentă. ”În mod normal, durata de viață a unei femele este de 30-50 de ani, în timp ce masculii trăiesc maximum 30”, a spus Kenneth Balcomb, unul dintre specialiștii care o supraveghea de 30 de ani. Conform acestora, o orcă nu poate depăși șase decenii de viață, de aceea ”Granny” era specială. Cea mai longevivă balenă de acest fel este ”Lolita”, o orcă de la ”Acvariul” din Miami, care tocmai a împlinit o jumătate de secol!