Antena Căutare

A cumpărat un castron la un târg de vechituri, acum ar putea câștiga 500.000 dolari de pe urma lui. Ce era, de fapt, vasul bizar

Un castron de porțelan cumpărat la un târg de vechituri din Connecticut, Statele Unite ale Americii, cumpărat cu 35 de dolari i-ar putea aduce noului său proprietar 500.000 de dolari.

castron chinezesc antic, alb cu albastru, fundal rosu inchis
Un vas cumpărat la un târg de vechituri cu 35 de dolari l-ar putea îmbogăți pe noul proprietar cu 500.000 de dolari | Shutterstock

Un vas de porțelan care a costat doar 35 de dolari la un târg de vechituri din Connecticut, Statele Unite ale Americii, s-a dovedit a fi un obiect destul de rar, ce i-ar putea aduce între 300.000 și 500.000 de dolari la licitație.

După ce a cumpărat vasul de porțelan la târgul de vechituri, bărbatul a fost intrigat de aspect, așa că s-a dus la celebra casa de licitație Sotheby's unde a aflat că obiectul l-ar putea îmbogăți.

Ce era, de fapt, castronul cumpărat la un târg de vechituri

După ce vasul a fost evaluat de experții de la casa de licitație, noul proprietar a aflat că obiectul cumpărat cu doar 35 de dolari e, de fapt, ”excepțional și rar”, potrivit LiveScience.

Citește și: A găsit o piatră bizară pe aleea din fața casei, dar a fost surprins când a aflat ce e. Ce se ascundea în fragmentul căzut din cer

Doar alte șase astfel de vase au fost descoperite până acum în întreaga lume și celelalte exemplare se află în muzee din întreaga lume.

Se pare că vasul e, de fapt, un artefact foarte rar din China secolului 15. Acesta va fi scos la licitație în New York, pe data de 17 martie.

Vasul are un diametru de 16 cm și are forma unui boboc de lotus, vopsit într-un tipar floral de culoare albastră.

Pe interiorul vasului se găsește un design de medalion, înconjurat de tipare de flori și frunze. Vasul a fost produs în perioada celui de-al treilea împărat al Dinastiei Ming, cunoscut drept Împăratul Yongle, ce a condus regiunea din 1403 și 1424, potrivit casei de licitație.

Curtea Yongle, pentru care a fost creat vasul, a introdus un nou stil de porțelan în China antică, ”un stil ce poate fi recunoscut imediat, nu poate fi depășit și care a definit industria până în secolul 18”, potrivit descrierii de pe site-ul casei de licitații.

În timpul domniei lui Yongle, curtea regală controla designul, producția și distribuția porțelanului. În timp ce piesele mai mari erau exportate în alte țări, altele mai mici, precum vasul extrem de valoros, erau trimise la curtea regală și acum se găsesc în colecțiile regale din Beijing, Taipei și Taiwan.

Citește și: O femeie a dat peste o piatră albă pe o plajă, dar a trăit surpriza vieții când a aflat ce e! Acum e mai bogată cu 200.000 de euro

Deseori, curtea Yongle ordona distrugerea sau îngroparea duplicatelor, pentru ca acestea să nu poate fi copiate. Ca urmare, există foarte puține vase similare cu cel cumpărat de la târgul de vechituri - două se găsesc în Muzeul Național Regal din Taipei, unul în Muzeul Național din Iran, unul în Muzeul Britanic, unul în Muzeul Victoria și Albert, în Londra, și unul care a fost vândut recent de casa de licitație Christie, în Hong Kong.

Mahfuza Salam are pielea ca hârtia, din cauza unei boli rare. Cum arată adolescenta cu voință de fier...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x