- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Apariția Antenei 1 pe piața mass media din România coincide cu o perioadă de mari frământări pe scena politică din țară.
PDSR era partidul politic care se bucura de cea mai mare simpatie în rândul românilor. După alegerile 1992 câștigate la pas de Ion Iliescu, prim ministru a fost numit Nicolae Văcăroiu, cel care-l înlocuia pe tehnocratul de-atunci, Theodor Stolojan. Specialiștii de astăzi spun că anul 1993 au existat primele tentative de a reforma economia, însă acest lucru nu se vedea deloc în nivelul de trai al oamenilor de rând. Inflația atingea cote paroxistice, iar parlamentarii și guvernanții nu se mai bucurau de sprijinul alegătorilor.
Ion Iliescu alături de Cazimir Ionescu
În parlamentul României anului 1993 se mai aflau încă ambele partide istorice, respectiv PNȚCD și PNL, însă formațiunea politică cea mai puternică era cea din rândul căreia provenea președintele Ion Iliescu, PDSR. Plurarismul politic era în floare pe meleagurile mioritice, zeci de partide fiind înființate de oamenii avizi de putere și imagine.
Printre cei mai vizibili politicieni ai Opoziției în anul 1993 se numărau Corneliu Coposu, Radu Câmpeanu, Emil Constantinescu, Dinu Patriciu, Viorel Cataramă, Petre Roman sau Constantin Ticu Dumitrescu. Tot de această parte a baricadei se regăseu nume importante ale culturii și artei din România. Alexandru Paleologu a făcut parte din Parlamentul României în anului 1993, scriitorul Ioan Alexandru, actorul Ștefan Radof sau criticul Nicolae Manolescu.
Corneliu Coposu alături de Călin Popescu Tăriceanu și Dinu Patriciu
Nici alianța creată în jurul PDSR nu ducea lipsă de oameni cu mare priză la public precum Adrian Păunescu, Corneliu Vadim Tudor, Ștefan Cazimir, Adrian Severin, Ioan Solcanu, Teodor Meleșcanu, Doru Ioan Tărăcilă, Alexandru Mironov sau scriitorul Marin Sorescu fiind doar câteva dintre cele mai puternice voci ale Stângii.
Adrian Păunescu și Corneliu Vadim Tudor
Cele două Camere ale Parlamentului erau conduse de Oliviu Gherman (PDSR) și Adrian Năstase, membru al aceluiași partid politic.
Partidele care-și obșinuseră dreptul de a avea reprezentanți în Parlament în anul de grație 1993 erau:PDSR (Partidul Democrației Sociale din România), PUNR (Partidul Unității Națiunii Române), PD (Partidul Democrat), PNȚCD (Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat), PNL (Partidul Național Liberal), PRM (Partidul România Mare), PDAR (Partidul Democrat Agrar din România), PSM (Partidul Social Muncitoresc), UDMR (Uniunea Democrată Maghiară din România), independenți și reprezentanții minorităților politice.
Poate cea mai importantă realizare pe plan politic a anului 1993 este aceea că la 28 septembrie, România este admisă ca membru cu drepturi depline al Consiliului Europei.
Din punct de vedere economic, 1993 este anul în care apare Taxa pe Valoare Adăugată (TVA), Guvernul Văcăroiu fiind cel care aliniază România la metodologia fiscală europeană. Ca urmare, preţurile cresc între 12 şi 50%!!!
Nicolae Văcăroiu (sursa foto: www.zp.ro)
Cât câştigau românii în 1993 şi cum a evoluat salariul în ultimii 22 de ani... Un calcul simplu! Data de naştere îţi spune totul despre tine! ÎNCEARCĂ ŞI TU!...