Antena Căutare

Uită tot ce știai, căci nici kilogramul nu mai e același! Astăzi a intrat în vigoare noua definiție a kilogramului

Noua definiție mondială a kilogramului, independentă de orice obiect fizic, a intrat în vigoare luni, 20 mai. De asemenea, au fost modificate și definițiile mondiale pentru amper, kelvin și mol. 

Noua definiție mondială a kilogramului, independentă de orice obiect fizic, a intrat în vigoare luni, 20 mai. De asemenea, au fost modificate și definițiile mondiale pentru amper, kelvin și mol.

Noul sistem internaţional de măsurare, ce vizează şi alte unităţi precum amper, kelvin şi mol, a fost adoptat oficial în noiembrie la Versailles prin Conferinţa Generală pentru Greutăţi şi Măsuri (CGPM), înfiinţată la sfârşitul secolului al XIX-lea şi care se reuneşte în general o dată la patru ani.

Reprezentanţi din 60 de ţări au votat atunci printr-o "decizie istorică" pentru o redefinire a Sistemului internaţional de unităţi (SI), modificând astfel pentru totdeauna definiţiile mondiale pentru kilogram, amper, kelvin şi mol.

Până acum, kilogramul era definit ca fiind egal cu masa "marelui K", un cilindru din platină şi iridiu, conservat cu multă grijă din 1889 în sediul Biroului Internaţional pentru Greutăţi şi Măsuri (BIPM) din Sevres, în apropiere de Paris, potrivit Agerpres.

Oamenii de știință au constatat, însă, că masa prototipului internaţional a variat uşor în raport cu masele celor şase copii-martor realizate în aceeaşi epocă. Chiar dacă este insignifiantă pentru oameni atunci când este vorba de a merge la piaţă pentru a face cumpărături, ea poate să devină problematică în alte domenii, precum ştiinţele şi industria, care au intrat în era proporţiilor miniaturale odată cu dezvoltarea tehnologiilor cuantice.

Astfel, de acum înainte, kilogramul va fi definit pe baza constantei lui Planck (h) din fizica cuantică.

De asemenea, a fost modificată și definiția lui kelvin, care era măsurat pe baza apei. Acesta a fost redefinit pe baza constantei lui Boltzmann (k), asociată măsurării agitaţiei termice a constituenţilor fundamentali ai unui corp.

Amperul va fi legat de sarcina elementară (e), sarcina electrică a unui proton. Molul, unitate de măsură a cantităţii de substanţă, utilizat în special în chimie, va fi definit direct, fixând constanta lui Avogadro (NA).

Prințul Louis, surprins în timp ce se juca cu frații săi, în grădina amenajată chiar de Kate Middleton! Prințul William ... Gest extrem făcut pentru celebritate! O tânără a distrus cu ciocanul o statuie de 200 de ani doar pentru a câştiga mai m...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x