Antena Căutare

Au trecut 43 de ani de la aselenizare - teoriile conspiratiei despre cel mai grandios moment din istoria omenirii

Pe 20 iulie, 1969, Neil Armstrong a devenit primul om care a pasit pe luna. Dupa parcurgerea a 250.000 de mile, Apollo 11 a aterizat pe satelitul natural al Pamantului, moment care a fost urmarit cu sufletul la gura de milioane de oameni, care doreau sa fie martorii unuia dintre cele mai grandioase momente din istoria omenirii. La bord s-au aflat comandantul Neil Alden Armstrong, Michael Collin, comandantul modulului pilot si Edwin Eugen Aldrin, comandantul modulului lunar. Misiunea a fost un succes.

"Un pas mic pentru om, un salt urias pentru omenire" - acestea au fost primele cuvinte ale astronautului Neil Armstrong, care a intrat in istorie ca fiind primul om care a pasit pe luna. Cuvintele au facut istorie si au devenit simbolul grandioasei misiuni.

La acea vreme, tehnologia nu era chiar atat de avansata, insa, cu toate acestea, cei care s-au ocupat de misiune au reusit sa transmita imagini televizate, in direct. Acest lucru a avut un impact puternic asupra populatiei globului, care a urmarit imaginile alb-negru cu interes si credibilitate.Fiind cunoscut faptul ca mass-media are o influenta deosebita asupra maselor, specialisti din intreaga lume au analizat imaginile si au ajuns la concluzii care au contrazis intreaga misiune.

Scepticii sustin ca imaginile au fost falsificate din cauza faptului ca tehnologia nu era avansata si ca era practic imposibil sa filmezi pe luna, din cauza unor factori naturali care ar fi impiedicat acest lucru - radiatiile din centura Van Allen, vantul solar si radiatiile cosmice. Unii sunt de parere ca americanii ar fi ajuns pe luna si ca doar imaginile au fost trucate.

Analizand imaginile, specialistii si-au pus cateva intrebari care dau de gandit.

De ce nu s-a vazut nici o stea pe cer?

Oficialii NASA vin cu cateva explicatii logice: pentru a surprinde suprafata cerului, camerele trebuiau reglate intr-un mod special, insa scopul lor exclusiv a fost acela de capta imagini de la sol. Nefiind atmosfera pe luna, lumina Soarelui este mult mai intensa si astfel a acoperit toate corpurile ceresti vizibile de pe luna.

De ce s-a miscat steagul?

Scepticii spun ca nefiind prezenta gravitatia pe luna, steagul nu ar fi trebuit sa se miste in bataia vantului. Insa o teorie a lui Newton dovedeste ca acesta nu este un argument valabil: "un corp aflat in miscare va ramane in miscare, atata timp cat asupra lui nu este exercitata nici o forta".

De ce nu s-a ridicat praful?

Astronautii care au pasit pe luna, dar si cei care au studiat ulterior structura solului selen, au spus ca praful era foarte lipicios si ca se lipea de haine si unelte, ceea ce ingreuna foarte mult misiunea. Savantii sunt de parere ca razele ultraviolete puternice ale soarelui lovesc electronii si astfel praful devine incarcat pozitiv in timpul zilei.

Cum au trecut astronautii de Centura Van Allen?

Centura respectiva este un cerc de particule incarcate cu electroni, aflata in jurul Pamantului, si se spune ca are un nivel foarte mari de radiatii, fatale organismului uman. Specialistii NASA au venit insa cu explicatii logice: nava spatiala Apollo 11 a reusit sa treaca foarte rapid de aceasta centura, iar astronautii nu au fost astfel expusi la nivelul periculos de radiatii.

URSS si SUA - batalia pentru suprematie

Motivatiile politice si dorinta pentru suprematia mondiala a adus la o lupta tehnologica intre URSS si Statele Unite ale Americii. Rusii au fost cei care au planuit sa trimita primul echipaj uman pe luna, insa misiunea navei spatiale N1 a esuat in repetate randuri.

Prima misiune a proiectului rusesc a avut loc pe data de 21 februarie, 1969, insa un incendiu a dus la o explozie la peste 12.000 de metri altitudine. Pana in 1972, rusii au mai avut 3 incercari, insa proiectul a fost abandonat definitiv in 1976. Astfel a devenit Apollo 11 prima racheta spatiala care a ajuns pe Luna.

Insa, cu toate ca avem explicatii credibile din ambele tabere, adevarul nu va fi cunoscut, poate, niciodata.

Nu rata GALERIA FOTO de mai sus!

Foto: nasa.gov

Caz socant in SUA: Cum a reusit un american sa se vindece de ciuma bubonica!... Cum sa vinzi imobiliare pe criza: Apartamente date la loterie!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x