Confrom măsurătorilor realizate de specialiști la finele lunii martie, vârful vulcanul ecuadorian Chimborazo a devenit cel mai îndepărtat punct de pe Terra față de centrul Pământului, învingând, cu 40 de metri...acoperișul plin de zăpadă de pe Huascaran, Peru. După cum se poate constata, Everestul s-a făcut...mic!
”Cunoșteam faptul că punctele care se află aproape de linea ecuatorială sunt cele mai îndepărate de centrul Pământului, dar aveam nevoie de o valoare concretă, nu de aproximări, trebuia să vedem care este distanța din vârf până în măruntaiele Terrei”, sunt cuvintele cu care își începe povestea Jean Mathieu Nocquet, specialist la Institutul Francez pentru Dezvoltarea (IRD). Cu acest obiectiv în minte, Nocquet, împreună cu echipa sa, s-au deplasat pe Chimborazo (6.268 de metri deasupra nivelului mării), cel mai înalt vârf din Ecuador. Au activat, aici, o antenă de 60 de centimetri, conectată la 15 sateliți importanți. ”Pentru a obține date concrete, am lăsat GPS-ul activ două ore, apoi am procesat informațiile”, au spus francezii.
Conform acestora, vârful vulcanului se află la 6.384.415,98 metri de centrul Pământului, ceea ce-l situează pe primul loc în lume, dacă luăm în considerare distanța față de miezul Globului. De asemenea, este punctul cel mai aproape de Soare, devansând, cu peste 40 de metri, pe Huascaran, din Peru. După cum se poate constata, Everestul, cu ai lui 8.848 de metri, nu se află în top.
”GPS-ul are o marjă de eroare de 10 centimetri. Este același dispozitiv care i-a adus celui mai înalt vârf fin Europa, Mont Blanc, încă trei metri, în 2001, când s-a constatat că acesta măsoară 4.810,4 m, comparativ cu 4.807 cât se credea că are până atunci”, au adăugat francezii.
Everestul, cel mai înalt munte de pe Planetă, are aproape doi kilometri în minus în bătălia cu Chimborazo, dacă ne referim la distanța față de centrul Pământului.