Mulți dintre noi nu dormim cât avem nevoie. Fie din cauza locului de muncă solicitant, a stresului acumulat sau a tehnologiei ce ne acaparează toate simțurile, somnul nu mai este o prioritate pentru noi. V-ați întrebat, însă, vreodată de câte ore de odihnă avem nevoie pentru un ritm de viață productiv ?
Pe baza acestei teme, s-au găsit mai mulți factori și multe răspunsuri, unul dintre ele fiind vârsta. Anna Noia, un psiholog specializat în neuropsihologie și somn, din cadrul spitalului “Bupa Cromwell“, a dezvăluit pentru “The independent UK“ că durata somnului unei persoane este determinată de factori individuali și în funcție de vârstă.
Potrivit Dr. Noia, repartizarea orelor se face astfel:
- Nou-născuții au nevoie de 16-18 ore pe zi
- Copiii în vârstă de doi ani în jur de 11-13 ore
- De la vârsta de cinci ani, copiii au nevoie de 10-12 ore
- Adolescenții nu dorm niciodata suficient, deși are avea nevoie în jur de opt-10 ore
- După vârsta de 20 de ani este normal să dormi între șapte si nouă ore.
- Celor trecuți de 65 de ani, nevoia de somn le scade la cinci-șapte ore, deși adultilor le este recomandat să doarmă între șapte și opt ore pe noapte
“În timpul somnului, hormonul ce determină creșterea, reproducerea celulelor și regenerarea este eliberat, de aceea copiii dorm asa mult“, a explicat Anna Noia, psiholog specializat în neuropsihologie și somn.
Tipsuri pentru un somn cat mai odihnitor
1. pastreaza-ti camera cat se poate de intunecata, folosind draperii groase de culoare inchisa. Temperatura ideala este una aparent scazuta, intre 16 si 20 de grade Celsius.
2. o perna buna ar trebui sa-ti sustina capul in aceeasi pozitie cu cea a umerilor si a coloanei vertebrale, ca si cum ai sta in picioare. Forma pernei este determinata de pozitia ta preferata de dormit. Cei care dorm pe o parte ar trebui sa aleaga o perna ferma, care sa le sustina gatul, in timp ce persoanele care dorm pe spate ar trebui sa aleaga o perna medie in ceea ce priveste fermitatea
3. in cazul saltelei, pune accentul pe confort, durabilitate si pe modul in care iti sustine umerii, coapsele si partea inferioara a spatelui. Atentie, ar fi bine sa nu te zgarcesti la bani in privinta calitatii saltelei!
Tu știai? Motivul pentru care geamurile avioanelor sunt rotunde!... Mărturii uluitoare şi poveşti ale oamenilor care susţin că s-au reîncarnat! la 2 ani și jumătate, i-a spus mamei să nu-i...