Antena Căutare

Ce este „boala papagalului” care se răspândește la om în Europa. Avertismentul Organizației Mondiale a Sănătății

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat, într-un buletin lansat marți, asupra creșterii cazurilor de psitacoză în Europa. Iată cum se manifestă infecția care poate duce la pneumonie!

Galerie
Ce este „boala papagalului” care se răspândește la om în Europa. Avertismentul Organizației Mondiale a Sănătății | Shutterstock

Austria, Danemarca, Germania, Suedia și Olanda au raportat în cursul anului 2023 și în primele luni ale anului 2024 cazuri pe teritoriul lor. În fiecare dintre aceste țări au fost înregistrate câteva zeci de îmbolnăviri cu psitacoză în ultimele luni, „o creștere neobișnuită și neașteptată”, potrivit rainews.it, citat de stiripesurse.ro.

Citește și: Caz terifiant. O tânără a decis să fie eutanasiată din cauza unei boli de care mulți suferă. Ce mesaj tulburător a transmis

Ce este „boala papagalului” și cum se manifestă infecția

Psitacoza, numită și ornitoză sau „boala papagalului”, este o infecție respiratorie pe care oamenii o contractează de obicei de la păsări, din cauza unei bacterii numite Chlamydia psittaci, potrivit surselor citate.

Articolul continuă după reclamă

Păsările capabile să transmită această boală infecțioasă sunt: papagalii, canarii, vrăbiile, porumbeii. Boala poate fi contractată dacă o persoană ia contact direct cu urina, fecalele, ouăle sau penele animalelor infectate. Astfel, un risc mai mare de îmbolnăvire îl au angajaţii din magazinele de animale de companie, grădini zoologice, medicii veterinari sau crescătorii de păsări.

Formele mai puțin severe de psitacoză pot fi asimptomatice sau caracterizate prin simptome asemănătoare gripei. În schimb, formele mai grave pot da naştere la pneumonie.

După o perioadă de incubaţie de una-două săptămâni boala poate debuta brusc cu febră înaltă şi frisoane sau progresiv cu creşterea treptată a febrei şi disconfort general. Se remarcă tusea persistentă uscată sau productivă, potrivit stiripesurse.ro, care citează bioclinica.ro.

Alte manifestări includ inapetenţă, mialgii, artralgii, erupţii maculare eritematoase, iar spre sfârşitul primei săptămâni se pot instala tulburări gastro-intestinale. Endocardita este o complicaţie rară, cele mai afectate fiind persoanele cu istoric de reumatism articular acut sau valvulopatii congenitale.

Opinia unui virusolog

Organizația Mondială a Sănătății a lansat o alertă privind creșterea numărului de cazuri umane în Uniunea Europeană, „întrucât comunicarea la timp al acestor riscuri ne poate ajuta să avem intervenții cât mai anticipative ale unei posibile noi situații de urgență infecțioasă”, potrivit cotidianul.ro.

Fabrizio Pregliasco, virusolog la Universitatea din Milano, a comentat raportul OMS privind o tendință de creștere a infecției umane cu Chlamydophila psittaci în Uniunea Europeană între 2023 și începutul anului 2024:

„Trebuie să primim aceste alerte cu simț de responsabilitate și atenție, fără a exagera în alarmism, dar nici subestimându-le. Trăim într-un ecosistem format din interacțiuni continue între virusuri, bacterii, animale și oameni. De aici și necesitatea unei abordări <<One Health>>, care necesită responsabilitatea și atenția tuturor și mai ales a instituțiilor, chemate să efectueze controale din ce în ce mai intense și numeroase în cadrul unei rețele internaționale complexe și extinse, care este finanțată, astfel încât să poată garanta o sensibilitate adecvată pentru a detecta urgențele viitoare la timp, și alimentat de rapoarte constante care trebuie colectate și împărtășite rapid. Aceasta este lecția pe care am învățat-o de la Covid: comunicare, atenție, responsabilitate și îngrijorare.”, a transmis expertul, potrivit surselor citate mai sus.

Citește și: Stresul reprezintă una dintre cele mai mari probleme ale secolului. Cum te poți îmbolnăvi și ce metode de combatere sunt eficiente

Tradiții și superstiții de 8 Martie. Ce este total interzis să faci în această zi dacă vrei să nu ai ghinion tot anul... Un bărbat a ajuns la spital și medicii i-au descoperit 150 de gândaci în nas. Pacientul a fost uluit, fiindcă nu a simți...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x