- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Contrar opiniei populare, margarina nu este un tip de unt. De-a lungul timpului, au existat mereu dezbateri cu privire la care dintre aceste două alimente des întâlnite în bucătăria oricui ar reprezenta varianta cea mai sănătoasă, iar balanța a înclinat în ambele părți.
Margarină vs unt. Ce conține fiecare și ce variantă este cea mai bună pentru sănătate
Cele două seamănă din exterior: ambele sunt cremoase, de culoare gălbuie, sunt tartinabile și se folosesc la prăjituri, diferite feluri de mâncare sau chiar și ca atare, cu pâine prăjită sau la sandwich-uri.
Cu toate acestea, puțini știu că există diferențe destul de mari între cele două produse, atunci când vine vorba de ingrediente. Untul este un produs secundar al laptelui obținuit de obicei de la bovine. Deși îmbrățișat de bucătăriile din întreaga lume, untul a devenit, în timp, un subiect al dezbaterilor cu privire la sănătate.
Deși este o sursă bună de calciu și vitamine, untul este, de asemenea, bogat în grăsimi saturate, care s-au dovedit că influențează colesterolul, crescându-i valorile. Astfel, mulți consideră că margarina ar fi o variantă mai „bună” a untului, însă acest lucru nu este neapărat adevărat. De fapt, margarina a fost creată tocmai pentru a fi un înlocuitor mai ieftin al untului.
Cu timpul însă, margarina a fost văzută ca fiind o alternativă mai „sănătoasă” a acestui produs, datorită modului în care a fost comercializată. Prima margarină din istorie era însă departe de a fi bună pentru sănătate.
Aceasta a fost creată de către chimistul francez Hippolyte Mège-Mouriès, care a amestecat lapte cu seu de vită, „rețetă” apărută după ce Napoleon al III-lea a anunțat că oferă un premiu celui care găsește „un înlocuitor ieftin” al untului.
În zilele noastre însă, cele mai multe firme care produc margarină urmează o rețetă vegană (fără lapte), deși unele au și acest aliment în compoziția lor. Principalele ingrediente din care se alcătuiește margarina însă sunt uleiul vegetal, apa, sarea și emulgatorii, informează mentalfloss.com.
Normele prevăd ca margarina să aibă un conținut minim de grăsime de 80%, același pe care îl are și untul. Astfel, acest lucru înseamnă că margarina nu este automat mai mică în grăsimi în comparație cu untul, însă tipurile de grăsimi pe care le conțin cele două pot să difere.
În unt, predominante sunt grăsimile saturate, asociate cu proteinele animale. În ceea ce privește margarina însă, exista o perioadă în care acest produs prezenta un tip de grăsimi (acizi grași trans), prezent în uleiurile vegetale, care sunt modificate chimic pentru a rămâne solide la temperatura camerei. Astfel de grăsimi sunt în strânsă legătură cu un risc crescut de boli de inimă. Cu timpul, se crede că acestea au fost eliminate complet din margarina care apare astăzi pe rafturile magazinelor.
Cu toate acestea, experții nu pot cădea de comun acord atunci când vine vorba de a alege dintre unt și margarină, dacă ne raportăm la factorii care pot dăuna sănătății. În timp ce untul conține mai multe grăsimi dăunătoare, acesta este și bogat în nutrienți benefici.
În cealaltă situație, ingredientele margarinei pot să difere atât de mult de la un produs la altul, încât acestea ar trebui analizate individual pentru a se decide dacă sunt „sănătoase” sau nu. Experții recomandă cumpărătorilor să citească mereu etichetele atașate pe astfel de produse.
Facebook a pregătit o funcție nouă pentru chat. Cum va arăta și ce le promite Meta utilizatorilor... Cum scoți petele galbene de pe perne, de fapt. Truc simplu, rapid și ieftin...