Antena Căutare

Ce sunt codurile de bare şi la ce ajută ele

Codurile de bare pe care le întâlneşti pe ambalaje sunt simboluri unice de identificare tipărite sub forma unei reprezentări de date codificată, interpretate prin citire optică efectuată de un scanner electronic.

Codurile de bare pe care le întâlneşti pe ambalaje sunt simboluri unice de identificare tipărite sub forma unei reprezentări de date codificată, interpretate prin citire optică efectuată de un scanner electronic.

Acest sistem a fost inventat la jumătatea secolului trecut în Statele Unite ale Americii, în mediul universitar şi era insipirat din comunicarea prin codul Morse. Implementarea lui în magazinele americane a început în 1967 în Cincinnati şi s-a extins rapid în întreaga ţară. Ideea pornită într-un campus universitar a beneficiat de investiţia unor companii de renume precum IBM şi s-a dezvoltat la nivel mondial. Astăzi, deşi nu este dictată de o prevedere legislativă, folosirea codurilor de bare este impusă de piaţă. Există însă autorităţi care reglementează utilizarea acestora după anumite standarde. Cert este că sistemul codurilor de bare reprezintă în prezent un instrument valoros de înregistrare şi criptare a datelor.

Coduri de bare în tot mai multe domenii de activitate

Codul de bare este pentru un produs echivalentul codului numeric personal la oameni. Combinaţiile de una sau mai multe dungi negre şi albe alăturate reprezintă litere sau cifre care nu pot fi descifrate decât printr-un cititor de coduri de bare. Numerele unice de identificare au pornit de la ideea de a eficientiza operaţiunile de inventariere, gestionare şi comerţ. Fiecare cifră de la 0 la 9 este reprezentată printr-o combinaţie de linii albe sau negre. Lungimea unui cod de bare variază în funcţie de numărul de informaţii pe care alegi să-l inscripţionezi pe produs.

Articolul continuă după reclamă

Deşi au apărut din dorinţa de a optimiza activităţile comerciale, funcţionalitatea comunicării informaţiilor criptate a dus la instalarea de cititoare de coduri de bare în diverse domenii de activitate. Un spital sau un laborator de analize îşi poate identifica pacienţii alocându-le coduri de bare prin accesarea cărora pot avea acces la istoricul medical, investigaţiile efectuate şi medicaţia prescrisă. Emiterea de bilete sau invitaţii cu cod de bare duce la eficientizarea muncii organizatorilor de evenimente sportive sau culturale pe stadioane, în teatre, săli de cinema sau alte locaţii. Transportul de călători este mult mai bine gestionat atunci când tichetele de călătorie includ un cod de bare cu informaţii despre pasager, preţ şi destinaţie.

Tipuri de coduri de bare

Există coduri de bare unidimensionale (1D) şi bidimensionale (2D). Cele 2D se numesc tot coduri de bare, deşi întrebuinţează alte forme geometrice. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt codurile QR (quick response), inventate în anii 1990 în Japonia din dorinţa de a avea un decodor rapid şi făcute celebre de aplicaţiile smartphone. Cu aplicaţia potrivită, telefonul tău poate deveni cititor cod de bare android. Pentru informaţii mai scurte se întrebuinţează coduri Micro QR. Sub barele codurilor 1D există un număr de caractere numerice sau alfabetice în clar, folosite ca soluţie de rezervă atunci când un cititor cod de bare nu identifică produsul. Poate ţi s-a întâmplat ca atunci când ai ajuns la casa de marcat în hypermarket operatorul să nu reuşească să scaneze produsul din cauza deteriorării codului de bare. În acest caz, identificarea produsului se poate face prin introducerea numerelor de sub bare în calculator. Codurile de bare 1D sunt limitate la maxim 85 de caractere cu informaţii de tip text. Codurile 2D pot depăşi 7000 de caractere şi pot transmite chiar şi imagini cu produsul.

Cum decriptezi codurile de bare

Pentru a utiliza tehnologia codurilor de bare în activitatea ta comercială ai nevoie de un cititor de coduri de bare care să descifreze informaţiile şi un computer în care să centralizezi informaţiile şi să păstrezi o gestiune clară a produselor. Deşi codurile de bare nu sunt destinate consumatorilor, cunoaşterea structurii unui cod de bare te poate ajuta să identifici anumite informaţii cu privire la produs. Spre exemplu, majoritatea produselor cu coduri de bare 1D au înscrise în clar 13 cifre, dintre care primele trei caractere indică ţara de unde provine produsul (care poate fi diferită de locul unde a fost fabricat), următoarele patru sunt destinate identificării producătorului, următoarele cinci conţin informaţii despre produs, iar ultima este cifra de control.

Utilizarea corectă a informaţiilor generate de un cititor de coduri de bare poate duce la un reviriment al afacerii tale. În activităţile comerciale, sistemul îţi oferă informaţii la zi cu privire la cele mai căutate produse, care nu trebuie să lipsească din stoc şi pot fi plasate într-un loc mai vizibil pe raft sau pe site. Schimbările de preţuri ale unor produse deja înregistrate pot fi făcute mult mai uşor, economisind timp şi resurse umane.

Maria Ghiorghiu face o profeție CUTREMURĂTOARE: „România va fi lovită de O BOALĂ neiertătoare!”... Weekend de 3 zile! Angajații au primit vestea momentului...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 9, 19 aprilie 2025. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Nicolai Tand Sambata, 19.04.2025, 15:00
Citește și
Creatura „teroare” care înspăimânta și dinozaurii. Ce dimensiune fantastică avea prădătorul de top
Tartă cu ciocolată neagră și zmeură. O combinație de texturi și arome Catine.ro
O femeie a născut în copac. Care a fost cauza nașterii atipice
Ținuta de gală a Thaliei a atras toate privirile la un eveniment caritabil. Cum a arătat vedeta Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Anunțul făcut de Denisa Tănase după 3 ani de căsnicie cu Mircea Brânzei. De ce nu au mai apărut împreună.... Libertatea.ro
Ray Dalio, legendarul investitor al unuia dintre cele mai mari fonduri de investiţii: Tarifele au un efect... Ziare.com
Anunțul lui Ilie Năstase, după lovitura uriașă dată de Ion Țiriac în România: „Asta e important!” AntenaSport
Donald Trump, criticat dur pentru prezența la funerariile Papei Francisc. De ce Președintele american, dar și... Elle
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia... Spynews.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu... BZI
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant HelloTaste.ro
Drama incredibilă a oamenilor care mănâncă frunze și cărbuni ca să supraviețuiască. „Poveștile pe care... Antena3.ro
Ce planuri are noul șef NASA pentru agenția spațială. Jared Isaacman a fost numit la conducere de către Donald... useit
Horoscopul zilei de 26 aprilie 2025. Leii se afirmă în fața celor din jur. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Deputații au aprobat: polițiștii din Republica Moldova pot acționa, cu mașinile și armele lor, în România Jurnalul
Igor Cuciuc, mesajul emoționant primit de la fiica sa Andreea, la șase luni de la moartea tinerei:Mulțumesc că... Kudika
Ce să pui la rădăcina glicinei pentru ca florile să reziste mai mult timp. Aşa se face şi în grădinile botanice Playtech
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor Redactia.ro
Cât costă să devii pilot în România. Salariul poate ajunge la 100.000 de euro pe an Observator
Ce este ulcerul. Cum se tratează această afecțiune MediCOOL
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros HelloTaste
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist ProSport
Un clujean și-a găsit BMW-ul pe butuci. Ce bilețel a găsit pe parbriz: „Plătește datoria și…” Gandul
NU E BANC! Câți lei câștigă lunar un livrator de mâncare în Timișoara: 'Lucrez de luni până joi, 12 ore pe zi' CanCan
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor DeParinti
Rita Ora și-a făcut o schimbare radicală de look. Cum arată cu părul negru și breton ZUTV
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum UseIT
Cremă de lămâie cu ananas. Un echilibru perfect între acrișor și exotic Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x