Experții au identificat cea mai amară substanță din lume care a fost descoperită până acum. E un compus chimic puternic care se găsește într-o specie de ciupercă.
Descoperirea a fost realizată în cadrul unui proiect de colaborare dintre Institutul Leibniz de la Universitatea Tehnică din Munich și Institutul Leibniz din Halle, scrie Newsweek.
Cercetarea a scos în evidență modul în care corpul uman detectează și reacționează la compuși extrem de amari. Unii din aceștia nu sunt periculoși, în ciuda gustului puternic.
În cadrul studiului, echipa de cercetare s-a axat pe o ciupercă extrem de amară, numită Amaropostia stiptica.
Cea mai amară substanță din lume a fost dezvăluită
Ciuperca Amaropostia stiptica e sursa pentru cea mai amară substanță din lume. Aceasta dezvoltă un corp alb, moale, cu o suprafață texturată și pori mici.
Amaropostia stiptica se găsește pe copaci cu lemn dur și conifere din emisfera nordică. Cu ajutorul tehnologiei moderne, echipa de cercetare condusă de Norbert Arnold a putut izola 3 compuși care nu au fost descoperiți până acum.
Experții au determinat și structura moleculară a acestor compuși. Potrivit cercetării, acești compuși au activat minim 1 dintre cei 25 de receptori umani care detectează gustul amar.
Citește și: De ce se cer analize de sânge prenupțiale. Când a pornit obiceiul și ce înseamnă
Dintre acești compuși, unul a ieșit în evidență. Numit oligoporin D, acest compus stimulează receptorul TAS2R46 chiar și la o concentrație extrem de mică, o parte de 63 de milioane de ori mai mică de un gram per litru de lichid.
Pentru a demonstra cât de puternic e acest compus, experții au asemănat cantitatea cu echivalentul unui gram de oligoporin D ce a fost dizolvat în echivalentul a 106 căzi de apă.
„Cu cât avem mai multe date despre diferitele clase de compuși amari, receptori de gust și alte variante, cu atât putem dezvolta modele preventive mai bune, cu ajutorul sistemelor biologice de identificare noilor compuși amari. Putem prezice și efectele gustului amar mediat de receptori,” a declarat Maik Behrens, biolog care a participat la studiu.
Acest lucru include ingrediente din mâncare și substanțe naturale care pot activa senzorii gustului amar și în afara gurii. Precum cei din stomac sau alte organe.
Acum că cea mai amară substanță din lume a fost identificată, poate fi adaugată la baza de date BitterDB. În acest moment, aceasta include peste 2.400 de molecule amare. Dintre acestea, în jur de 800 sunt legate de receptori specifici din corpul uman. Dar cele mai multe molecule de pe această listă sunt fie sintetice, fie derivate din flori.
Substanțele amare de la ciuperci sau bacterii sunt rare
În general, substanțele amare care provin din ciuperci, bacterii sau animale sunt rar adăugate în această bază de date. Ca urmare, acest studiu reprezintă un pas important în înțelegerea acestor compuși.
Potrivit experților, receptorii care se activează la substanțele amare probabil au evoluat drept sistem de apărare pentru a preveni ingerarea alimentelor nocive.
Dar nu poate substanțele amare sunt toxice. Nici toate toxinele nu sunt amare. Unele dintre ele pot să nu aibă absolut niciun gust.
Mai mult, puțin știu că acești receptori nu se află doar în gură. Se găsesc și în stomac, intestine, plămâni, inimă și chiar în anumite celule sangvine. Cum nu „gustăm” cu aceste organe, experții analizează în continuare rolurile acestor receptori.
Dar acest studiu oferă noi informații despre cum corpul uman poate reacționa la substanțe amare.
5 locuri interzise, care nu pot fi vizitate vreodată. De ce nu e permis accesul în aceste locații cunoscute... Credea că are o sarcină normală până când doctorii i-au mai dat doar un an de trăit. Simptomul care a dus la un diagnost...