Ascuns de apele golfului Mexic, Jacuzzi-ul Disperării nu este un loc la care poţi ajunge uşor. Între acest loc sinistru şi suprafaţa sunt nu mai puţin de 1000 de metri. Nu e de mirare că a stat ascuns până acum.
Norocul cercetătorilor a fost că au avut la dispoziţie un submersibil cu ajutorul căruia au putut observa fenomenul. Pentru că de acolo nu s-a mai întors nicio fiinţă vie. De unde şi numele deloc prietenos pe care l-a primit.
Ştim, probabil aveţi multe întrebări. În special, cum poate fi un lac. subacvatic? Practic, aceste lacuri exista în cratere de pe fundul oceanului, care s-au format de-a lungul milioanelor de ani. De aceea apa de acolo are un nivel de salinitate mult mai ridicat chiar şi decât Marea Moartă. Practic, e mai mult vorba de saramură decât de apă. Fiind mult sub nivelul mării, în compoziţia acestor lacuri mai există metan şi alte substanţe chimice. Cu alte cuvinte, vorbim de unele dintre cele mai neprietenoase locuri de pe Pământ.
Vietăţile care se aventurează în acea parte a oceanului nu se mai întorc. Iar dovadă stau zecile de crabi care apar în filmarea oamneilor de ştiinţă. Însă, ca în orice alt ecosistem, ghinionul unora e norocul altora. Dacă cele mai multe animale îşi găsesc sfârşitul acolo, pentru bacterii şi pentru scoici este vorba de un paradis. Microbii descompun gazele toxice, iar scoicile se hrănsc cu microbii.
Deşi aceste formaţiuni submarine nu sunt o noutate pentru comunitatea ştiinţifică, această ultimă descoperire este una dintre cele mai spectaculoase. E adevărat, nouă, celor obişnuiţi cu medii ceva mai prietenoase ni se poate părea un iad în adevăratul sens al cuvântului. Însă oamenii de ştiinţă cred că descopeririile făcute îi vor ajuta în înţelegerea vieţii extraterestre. Bine, dacă ea există