Membru al familiei macropodidae, ce cuprinde peste 60 de specii, cangurul roşu este cel mai mare reprezentant al acesteia, numele său ştiinţific fiind ''macropus rufus''. Denumirea ştiinţifică ''macropodidae'' vine de la lungimea picioarelor. Totodată, cangurul face parte din sub-clasa marsupialelor, fiind cel mai mare dintre acestea.
Cangurul roşu mascul măsoară în înălţime 1,8 m şi 2,85 m până în vârful cozii şi poate cântări 90 kg, se arată în Guinness Book of World Records 2015. Totodată, puiul de cangur roşu este cel mai mare dintre toţi puii de marsupiale, cântărind cel mai mult, adică 0,75 g. Puiul, imediat ce s-a născut se urcă în buzunarul mamei, unde stă timp de două luni, să prindă puteri. După aproape 8 luni, puii de cangur fac prima incursiune în exterior. Aceştia vor sta însă în marsupiu până la aproape 17 luni. O femelă cangur poate avea concomitent până la trei pui: unul devine matur, unul sugar şi altul embrion.
Femelele acestei specii sunt mai mici, uşoare şi mult mai rapide faţă de masculi. Totodată, blana lor are o tentă gri-albăstruie, din care cauză li se spune şi ''zburătoarele albastre''.
Cangurii roşii se deplasează în salturi cu ajutorul picioarele lor extrem de puternice, ajungând la o viteză de peste 56 km pe oră. O săritură de-a lor poate avea până la 1,8 m în înălţime şi poate acoperi o distanţă de până la 8 m, potrivit http://animals.nationalgeographic.com. Un rol foarte important îl are şi coada, aceasta ajutând la menţinerea echilibrului în timpul lungilor salturi, în timpul pauzelor, formând un tripod, aceasta funcţionând oarecum ca un al treilea picior, dar şi în timpul confruntărilor între masculi, când cangurii se folosesc de coadă pentru a se sprijini pe ea.
Cangurii roşii trăiesc, de obicei, în grupuri de la 10 la 100 de indivizi, în zonele aride şi semi-aride din centrul Australiei, preferând locurile deschise. Este un animal ierbivor, putând rezista cu câteva smocuri de iarbă sau frunze specifice zonelor deşertice sau fără apă în perioadele mai secetoase. Adaptându-se climei deosebit de calde, aceste animale pot supravieţui la temperaturi de peste 40 de grade Celsius, evitând activitatea în timpul zilei şi hrănindu-se în timpul dimineţii sau la lăsarea serii.
Situat în întregime în emisfera sudică şi înconjurată de apă, Australia este cel mai izolat continent al lumii, acest lucru determinând şi o evoluţie cu totul aparte a florei şi faunei de pe cuprinsul teritoriului său.
Sursa: Agerpres
Cutremurător! A ajuns la spital cu dureri de burtă îngrozitoare, iar medicii i-au găsit un fetus! Cum i s-a putut întâmp... Zona unde a copilărit Arsenie Boca, destinaţie importantă de pelerinaj! Ce se va întâmpla cu locul...