- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
de Elisabeta Popa
Fugim de traditie. Generatiile prezentului vor sa fie cat mai aproape de modernism. Nu mai punem pret pe chestiunile „stramosesti”. Lumea ar rade de noi. Iata, insa, ca intr-un colt de lume, cineva a dus traditia mai departe, a incercat sa o combine cu elemente moderne si a iesit o afacere profitabila. De mii de euro. O idee care s-a transformat intr-un restaurant unic in lume.
Vorbim despre Mibu sau "comoara din Tokyo” asa cum il descrie jurnalistul Michael Booth, de la „The Independent”.
O plimbare prin cartierul Ginza, renumit ca cel mai luxos din lume, iti indruma pasii catre faimosul restaurant. Inainte sa pasesti acolo vei afla ca numele acestui cartier vine de la o moneda din argint ce circula in anul 1612, in timpul perioadei Edo. Acum, te rog, intra in restaurant! Ahh…am uitat sa iti spun ca vei fi primit doar daca ai fost invitat de un membru si daca ai o rezervare facuta cu cateva luni in urma. Stiu ca ti se pare ciudat, dar aceasta e regula impusa de Hiroyoshi Ishida. A servi bucate in acest restaurant e ca si cum ai participa la un ritual special. Exista doar o masa cu opt locuri. E un loc intim, de numai 20 de metri patrati. Sotia lui Ishida spunea ca “aceasta mancare nu este ceva ce se poate cumpara cu bani. Dumnezeu iti da timp ca tu sa te bucuri de moment, dar trebuie sa ai capacitatea sa savurezi clipa, care este de nepretuit.”
Ce este si ce face bucataria kaiseki
Ishida imbina atunci cand gateste elementele moderne cu traditia kaiseki, face, practic, o legatura intre cultura japoneza traditionala si gastronomie. Meditatia, punctul culminant al intelepciunii orientale, l-a pregatit pe Ishida si l-a ajutat sa-si desavarseasca retetele.
Bucataria kaiseki este un tip de masa traditionala care include multe feluri de mancare. Sen no Rikyū, figura importanta a secolului XVI in Japonia, a introdus kaiseki pentru a descrie masa frugala servita in mod auster in timpul chanoyu ( ceremonia japoneza a ceaiului). In prezent, kaiseki este un tip de arta care echilibreaza gustul, textura, aspectul, culorile mancarurilor. Ca sa ajungi la perfectiune sunt folosite numai ingrediente de sezon si sunt gatite astfel incat sa le fie sporita aroma. In final, mancarurile sunt ordonate pe platouri, decorate cu frunze si flori reale pentru aspect si aranjate pentru a contura tematica sezoniera a mesei.
Pentru Ishida anotimpurile sunt pretioase . „Am fost aici de 12 ori pe an timp de 16 ani si de fiecare data este o evocare a lunii in care traim.”
Meniu schimbat in fiecare luna
Meniul se schimba in fiecare luna ceea ce l-a determinat pe Yukio Hattori, „nasul” mancarii japoneze, sa spuna ca, timp de zece ani, nu a papat de doua ori acelasi fel de mancare. “Nimeni nu poata sa gateasca ca el, este in competitie cu el insusi”, spunea sotia lui Ishida.
Nici macar nu pot sa iti descriu ce vei servi acolo, dar iti spun ca vei intalni cele mai bune si rare mancaruri care iti vor incita simturile. Vei da peste ton rosu, caracatita, fructe de mare, orez, supa de creveti...Toate sunt pregatite cu excelenta, astfel incat de fiecare data iese o adevarata opera de arta.
Marele maestru Ferran Adria il descria pe Hiroyoshi Ishida: “Diferenta dintre europeni si Ishida este ca primii pot gati cu mainile, cu simturile, cu creierul si chiar cu afectiune, dar niciodata cu sufletul, asa cum o face el.”
Horoscopul zilei, cu Andreea Joita: Vezi ce iti rezerva astrele pe 15 februarie!... Cristian Popescu Piedone a "oficiat" peste 100 de casatorii de proba!...