Antena Căutare

Cum a inventat un medic ciocolata cu lapte în Jamaica și a adus-o în Europa!

Ciocolata caldă cu lapte este, fără doar și poate, o băutură magică, căreia nu-i poate rezista nimeni, indiferent de vârstă. 

Ciocolata caldă cu lapte este, fără doar și poate, o băutură magică, căreia nu-i poate rezista nimeni, indiferent de vârstă.

Dacă unii își amintesc episodul din filmul ”A Christmas Story”, când rânărul Ralphie primește un bilet pe care scrie ”Asigură-te că-ți bei Ovaltine-ul”, alții au în minte, fără doar și poate, un alt brand al acestei băuturi magice. Totuși, v-ați întrebat vreodată ce se află la originile acestei băuturi delicioase, pe care o consumați cu drag în zilele reci de toamnă ori de Crăciun?

Cum a inventat un medic ciocolata cu lapte în Jamaica și a adus-o în Europa!

Adorată de oameni din toate colțurile lumii, ciocolata caldă cu lapte este o băutură magică ce își are originile în urmă cu sute de ani. Mai exact, în 1660, în Irlanda, venea pe lume Hans Sloane. A crescut fascinat de lumea naturală și a ajuns să studieze atât botanica, cât și științele medicale. Ba mai mult, interesul său pentru medicină l-a adus la studii în Franța, la University of Orange-Nassau. La vârsta de 25 de ani, el a fost ales doctor al regelui George I. În 1687, acesta a călătorit alături de Ducele Albemarle în Caraibe, excursia fiind finanțată de rege pentru a găsi aur spaniol.

În timpul excursiei, el a vizitat Madeira, Barbados, Dominica, Guadalupe, Montserrat, Nieves, dar și Jamaica. A ales, însă, să se stabilească în Jamaica, unde a făcut o descoperire uriașă.

Mai exact, în timp ce stătea în Jamaica, acesta s-a plimbat pe insulă, iar într-una dintre călătorii, el a încercat o băutură formată din cacao cu apă. Nu a fost însă, deloc încântat de combinație, dar s-a gândit cum ar putea să o îmbunătățească.

Cum a inventat un medic ciocolata cu lapte în Jamaica și a adus-o în Europa!Cum a inventat un medic ciocolata cu lapte în Jamaica și a adus-o în Europa!

După ce a încercat mai mai multe variante, el a decis să amestece cacao cu lapte și zahăr. Astfel a luat naștere idila britanică cu ciocolată caldă cu lapte.

Ba mai mult, Sloane, în calitate de medic, nu era de părere că această băutură e doar delicioasă, ci și sănătoasă, prin prisma faptului că ciocolata avea un conținut bogat de calciu, precum și antiodanți. Astfel, el a militat mult timp pe această idee și a ajuns să vândă rețeta către Nicholas Sanders, care a și produs-o.

Totuși, deși mulți tind să-i acorde titlul pentru crearea acestei băuturi magice lui Sloane, un studiu a arătat că europenii știau de existența ciocolatei încă din anii 1500, ceea ce înseamnă că este posibil ca cineva să fi amestecat ciocolată cu lapte și să fi obținut această băutură magică. Totuși, Sir Hans Sloane este recunoscut pentru faptul că a popularizat această băutură, care a ajuns să fie comercializată în zeci de magazine din Europa.

Dupa ce a incercat mai multe variante, a decis in cele din urma sa amestece cacao cu lapte si zahar si astfel a inceput idila britanica cu ciocolata calda cu lapte. A dezvoltat reteta si apoi acesta a fost produsa si vanduta de catre Nicholas Sanders.

Sursa: The Vintage News

A fost decernat Premiul Nobel pentru Medicina 2018... Competiţie inedită la Constanţa! Sute de tătari, veniţi din toate colţurile lumii, s-au luptat ca odinioară...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x