Antena Căutare

Creatura cu ochi sticloși și colți duri, care are propria lanternă. Stă ascunsă pe fundul mării și celelalte vietăți o ocolesc

Oamenii de știință au mers să exloreze apele Oceanului Indian și au făcut mai multe descoperiri fascinante. Cercetătorii au găsit munți subacvatici și o mulțime de animale cu gurile ascuțite, ochii sticloși, pielea inedită. Două dintre cele mai spectaculoase vietăți sunt pestele viperă și peștele liliac.

Galerie
Oamenii de știință au mers să exloreze apele Oceanului Indian și au făcut mai multe descoperiri fascinante. Cercetătorii au găsit munți subacvatici și o mulțime de animale cu gurile ascuțite, ochii sticloși, pielea neagră și catifelată. | Profimediaimages.ro

Echipa de biologi a fost prima care a studiat apele din jurul Insulelor Cocos (Keeling), un teritoriu australian aflat la mai mult de 600 de mile de coasta Sumatra.

”Acea zonă a lumii este atât de rar studiată”, a afirmat dr. Michelle Taylor de la Universitatea din Essex. Puține expediții de cercetare ajung în Oceanul Indian, în principal pentru că locul este atât de îndepărtat. Echipa a avut nevoie de șase zile pentru a ajunge în Insulele Cocos (Keeling) din Darwin, în Teritoriul de Nord al Australiei, cu nava Investigator, potrivit The Guardian.

„Adevăratele vedete sunt peștii”, a declarat O’Hara, care este specializat în nevertebrate. „Sunt anghile oarbe și pești trepied, pești-secure și pești-dragon, cu toate aceste organe bioluminescente pe ei și momeli care le ies din cap. Sunt pur și simplu extraordinare.”

Citește și: O femeie a încremenit când s-a uitat pe fereastră și a văzut o „creatură” ciudată. Ce se cățăra, de fapt, pe geamul casei

Articolul continuă după reclamă

Ce vietăți au găsit biologii în apele Oceanului Indian

Printre varietatea uriașă de vietăți pe care au găsit-o, se numără și peștele liliac de adâncime. El se așează pe fundul mării ca o clătită/snițel și se sprijină pe două aripioare stupoase care acționează ca picioare. Se mișcă în așa fel încât să păcălească prada să creadă că este un vierme gustos.

În imagine: peștele liliac de adâncime

De asemenea, biologii au observat peștele-păianjen tribut, care are aripioare lungi inferioare pe care le folosește ca stâlpi pentru a se cocoța deasupra fundului mării, prinzând bucățile de mâncare care trec.

Printre descoperiri se numără și o anghilă oarbă, acoperită cu piele transparentă, asemănătoare jeleului. Experții au găsit și un tip de pește-dragon, care au fălci uriașe și spionează alte animale cu lumină bioluminiscentă roșie, o culoare pe care majoritatea animalelor de adâncime nu o pot vedea.

Creatura bizară din imagini este un pește-viperă

Peștele-viperă are dinți uriași ca niște colți, vizibili chiar și atunci când gura este închisă. Are organe producătoare de lumină pe burta și înotătoarea superioară, care îl ajută să-l mascheze de prădători și să ademenească prada.

Pe lângă faptul că a aruncat o lumină asupra vieții de adâncime din această regiune nestudiată, echipa a descoperit și un peisaj marin dramatic, inclusiv vulcani uriași scufundați sau munți submarin, care la 5.000 de metri înălțime sunt de peste două ori mai înalte decât cel mai înalt munte terestre din Australia. „De la suprafață nu știi”, spune O’Hara.

Citește și: Creatura din adâncurile mării cu ochi bombați și dinți bizari a fost capturată. Ce este fiara marină care a speriat oamenii

Nu numai că mulți munți submarini adânci sunt acoperiți de habitate bogate de corali, bureți și alte animale sălbatice, dar joacă un rol crucial în amestecarea oceanului. Curenții adânci mătură flancurile munților submarini, aducând la suprafață nutrienți vitali. „Unii oameni le numesc tijele de agitare ale oceanelor pentru că de fapt amestecă apa la diferite niveluri”, a mai explicat O’Hara.

Trucul care îți înjumătățește facturile la căldură. E sigur, efortul e minim și durează doar câteva minute... Tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2022. Astăzi este ultima zi în care poți mânca de dul...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x