- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Aceste delicioase dulciuri sunt populare în multe bucătării din lume și sunt apreciate pentru textura lor ușor crocantă și gustul irezistibil. În mod tradițional, minciunelele sunt adorate în special în Europa de Est, fiind o parte esențială a dulciurilor pregătite pentru diverse sărbători și evenimente speciale.
Cum faci o rețetă simplă de minciunele pufoase, ca la bunica acasă. Le servești cu gem sau dulceață
Originea cuvântului "minciunele" nu este foarte clară. Unii sugerează că denumirea vine de la faptul că aceste prăjituri sunt foarte delicate și crocante, ceea ce le face să "minționeze" în fața oricărui pofticios. Alții consideră că denumirea derivă din forma lor, care amintește de o inimioară, care la rândul ei, poate fi asociată cu afecțiunea și "minciuna" inimii.
În ceea ce privește conținutul, minciunelele au de obicei o compoziție simplă, dar extrem de delicioasă. Rețeta tradițională include ingrediente precum unt, zahăr, ouă, făină și extract de vanilie. Uneori, pot fi adăugate și coajă de lămâie sau alte arome pentru a le oferi un plus de savoare.
Există multe variante ale acestei rețete clasice, iar fiecare familie sau comunitate are propriul său secret în ceea ce privește pregătirea minciunelor perfecte. Cu toate acestea, caracteristica definitorie a minciunelor este textura lor fragedă și gustul dulce de unt și vanilie.
Rețetă minciunele - Ingrediente
Conform blogului de la Glovo, iată cum pregătești rețeta bunicii de minciunele.
- 600 g făină
- 150 ml lapte călduț
- 1 plic drojdie
- 3 gălbenușuri
- 4 linguri zahăr
- 5 linguri ulei
- 1/2 lingură sare
- 150 g iaurt grecesc
- coaja de la 1 lămâie sau portocală
- esență de vanilie, după gust
Rețetă minciunele - Mod de preparare
Conform Glovo, încălzești laptele, apoi îl amesteci cu zahărul, drojdia și câteva linguri de făină, lași deoparte 15 min. Freci gălbenușurile cu sarea, iaurtul, coaja și esența, apoi cerni făina. Faci o gaură în mijloc și torni drojdia crescută, apoi frămânți cu mâinile până la omogenizare. Adaugi treptat uleiul și frămânți în continuare până nu se mai lipește de degete și are o consistență netedă. Lași la dospit 1 h, acoperit, apoi acoperi blatul cu puțină făină și începi să întinzi. Tai aluatul în fâșii lungi și late, din care le dai o formă pătrată sau de romb. În mijloc, faci o gaură, prin care trec un colț al aluatului. Le mai lași la dospit încă 30 min, apoi le prăjești și le decorezi cu zahăr pudră. Le servești cu gem sau dulceață. Poftă bună!