In noaptea de 5 spre 6 august 2012, robotul Curiosity, lansat de NASA, a aterizat pe suprafata planetei Marte, in craterul Gale, aflat la zece kilometri de Muntele Sharp care are o inaltime de 5.000 de metri. Scopul principal al expeditiei a fost acela de a descoperi daca pe Planeta Rosie a existat viata in trecut.
"Reusitele lui Curiosity - aterizarea dramatica de acum un an si toate descoperirile stiintifice facute de atunci - duc omenirea catre un nou nivel al explorarii, cum ar fi o expeditie umana viitoare pe un asteroid sau pe Marte. Curand, urmele de roti de acum vor fi inlocuite de urme de pasi", a spus administratorul NASA, Charles Bolden.
De la aterizarea sa pe Marte, Curiosity a transmis 190 de GB de date, peste 36.000 de imagini de inalta rezolutie, a lansat 75.000 de raze laser pentru a studia compozitia solului martian, a colectat si analizat mostre de materiale din doua roci si a parcurs o distanta de 1,6 kilometri.
Pe parcursul celor 12 luni, robotul a furnizat mai multe date esentiale care i-au apropiat pe specialisti de raspunsul la intrebarea: "A existat viata pe Marte?". El a detectat mai multe aglomerari de pietre si prundisuri, intr-o zona in care a existat un rau. In urma analizelor, s-a descoperit ca acea apa ar fi putut intretine viata. Iar expeditia sa pe Planeta Rosie continua.
In prezent, Curiosity se indreapta catre Muntele Sharp, la baza caruia expertii NASA se asteapta sa descopere noi dovezi ale existentei vietii pe Marte.
Cu ocazia aniversarii, NASA va organiza mai multe evenimente speciale la sediul central din Washington.
Sursa / FOTO: NASA
GALERIE FOTO! Sculpturi din doze de Coca-Cola, intr-o piata din China... Ei ne faceau freza acum 20 de ani: va tundeti Bros?...